LedenKlimaatverandering kan een kans zijn voor Israël

Terwijl de klimaatmaatregelen het Midden-Oosten op zijn grondvesten doen schudden, kan Israël zijn regionale bondgenoten helpen en een oase in de woestijn worden.

Door Eyal Zisser |
Israëliërs demonstreren voor actie tegen klimaatverandering. Voor de meerderheid van de bevolking is dit echter geen prioriteit. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90

De laatste escalatie in Gaza was nog niet voorbij toen Hezbollah-leider Hassan Nasrallah haastig dreigde met een nieuwe ronde van gevechten aan de noordgrens, indien Israël niet zou ingaan op zijn eisen inzake de Israëlisch-Libanese zeegrens. Zijn oorlogsdreigingen waren slechts een van de redenen waarom deze zomer een bijzonder hete zomer was, zelfs voordat we in de hete fase kwamen met de komende verkiezingen in Israël.

Het weer maakt het ons niet gemakkelijk. Deze zomer zijn recordhittepercentages gemeten, en vluchten naar Europa is geen optie vanwege de ongekende hittegolven op het continent. Voor de meeste Israëli’s was dit echter slechts een tijdelijk kwaad dat kan worden verdragen door de airconditioning of een bezoek aan het zwembad of het strand. We zijn gewend geraakt aan waarschuwingen over het opdrogen van het land. Oproepen om water te besparen maken geen indruk meer. Er lijkt geen watertekort te zijn in Israël, deels dankzij de zeewaterontziltingsinstallaties die in het afgelopen decennium zijn gebouwd.

Toch is er reden tot bezorgdheid, niet alleen over wat ons te wachten...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie