“Klein Israël wordt belangrijke speler in mondiale energievoorziening”

Israël zal Europa van aardgas voorzien om de afhankelijkheid van Rusland te verminderen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Europa, Rusland, energie
Zicht op de gasverwerkingsinstallatie van Israëls Leviathan-gasveld bij de Israëlische stad Caesarea. Foto: Marc Israel Sellem / POOL

Het is geen geheim meer dat Israël gezegend is met een overvloed aan aardgas. Tot dusver is deze strategische hulpbron echter niet op politieke of diplomatieke wijze benut.

Israël, de Europese Unie en Egypte hebben woensdag een baanbrekende overeenkomst ondertekend voor de verkoop van grote hoeveelheden aardgas uit de Joodse staat via Caïro aan Europese landen die ervan afhankelijk zijn.

Egypte beschikt over de faciliteiten om het aardgas vloeibaar te maken en verder te vervoeren.

“Dit is een groots moment voor het kleine Israël om een belangrijke speler te worden op de wereldwijde energiemarkt.” zei de Israëlische minister van Energie Karine Elharrar bij de ondertekening van de overeenkomst in Caïro.

Israël zal ongetwijfeld financieel voordeel halen uit deze overeenkomst. Maar het zal ook aan prestige en invloed winnen op het wereldtoneel.

Het enige nadeel zou de schade aan de betrekkingen met Rusland kunnen zijn.

Het Europese blok importeert momenteel 40% van het aardgas dat het verbruikt uit Rusland. De oorlog in Oekraïne en de veroordeling van Moskou door de Europeanen hebben deze bevoorrading ernstig aangetast.

Als Israël kan helpen het verschil op te vullen, dan zou dat het vermogen van Europa om de Russische agressie tegen te gaan, versterken. Het zou echter ook een verdere verslechtering van de betrekkingen tussen Moskou en de Joodse staat kunnen betekenen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox