Klaagmuur wordt schoongemaakt voor Rosj Hasjana

Over slechts een paar dagen viert heel Israël Rosj Hasjana, het Joodse Nieuwjaar. De viering begint op de avond van 2 oktober en eindigt op vrijdag 4 oktober.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Jeruzalem, Joodse feesten, Klaagmuur

Ter voorbereiding op het festival zijn nu tienduizenden kleine stukjes papier van de Klaagmuur verwijderd, zoals elk jaar. De rabbijn van de Klaagmuur en de heilige plaatsen daar, Rabbi Shmuel Rabinowitz, heeft persoonlijk toezicht gehouden op de actie en deze uitgevoerd. Het gaat vooral om gebeden en petities, kleine papiertjes die mensen uit meer dan 100 landen persoonlijk in de scheuren stoppen of vanuit het buitenland per e-mail of brief naar bepaalde diensten sturen, die de gebedsbriefjes dan tussen de stenen van de zogenaamde Westelijke Muur deponeren.

Gemiddeld komen er elke maand zo’n 3000 gebedsverzoeken uit het buitenland binnen. De meeste buitenlandse briefjes komen uit de VS, Brazilië, Canada en Colombia.

In de laatste zes maanden is er een aanzienlijke toename van het aantal gebedsprentjes dat naar de Westelijke Muur wordt gestuurd. De situatie in het land motiveert veel inwoners om een gebed achter te laten bij de Klaagmuur. De meeste gebeden zijn voor het herstel van gewonde soldaten of ontvoerde gijzelaars. “De briefjes van dit jaar staan vol tranen van rouwende families, ontvoerde families, gewonde soldaten, geëvacueerde burgers, families van soldaten en meer,” zei de rabbijn.

Rabbijn Rabinowitz wenste ter gelegenheid van de schoonmaakactie: “Moge een jaar met zijn vloeken eindigen, een jaar met zijn zegeningen beginnen – vrede in Israël en eenheid onder ons is de zorg van ons allemaal.”

De prentjes worden elk jaar verwijderd volgens de richtlijnen van halacha. Er worden handschoenen en houten wegwerpgerei gebruikt. De operatie moet regelmatig worden uitgevoerd om ruimte te maken voor nieuwe gebedsprentjes van gelovigen en bezoekers die in de toekomst naar de Klaagmuur komen. De briefjes zelf worden verzameld in speciale Geniza-zakjes en ceremonieel begraven samen met versleten heilige boeken. Deze gewoonte werd 300 jaar geleden al gedocumenteerd. Steeds weer worden bij opgravingen in de buurt begraven stukjes papier uit vervlogen tijden gevonden.

Aan het einde werd er gebeden voor de terugkeer van de ontvoerden en vermisten naar hun huizen, voor de vrede van de IDF-soldaten en veiligheidstroepen, voor de genezing van de gewonden, voor vrede en veiligheid in Israël en voor de duizenden bezoekers en gelovigen wier gebeden hier worden verzameld.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox