Kinderen gered uit gebombardeerde stad, moedigen achtergeblevenen aan

Een verslag van de afmattende en gevaarlijke vlucht van Joodse kinderen uit Oekraïne naar de beschermende armen van Israël

Door Yossi Aloni | | Onderwerpen: Oekraïne, vluchtelingen

De kinderen uit het Alumim Centrum, het kindertehuis van de Joodse Chabad organisatie in Zhytomyr, Oekraïne, werden twee weken geleden gered uit deze gebombardeerde stad. Hun afmattende en gevaarlijke reis met bestemming Israël duurde 10 dagen. Ze werden naar Israël gevlogen met de hulp van het Vriendschaps-fonds.

De kinderen verblijven nu in de JNF/KKL-faciliteit in Nes Harim, in de heuvels van Judea ten westen van Jeruzalem. Ter voorbereiding op Poerim maakten zij tekeningen, schreven daarop groeten in het Oekraïens en verpakten snoepjes in pakjes die naar vluchtelingenkampen aan de Oekraïense grens zouden worden gevlogen. De zevenjarige Senijna, die zonder moeder opgroeide, toonde het hoofd van het kindertehuis Malki Bukiet het geschenkpakket dat zij had voorbereid.

Ze zei, “het gaat hier goed met mij. Er zijn geen enge geluiden en zware knallen, maar ik mis mijn vader en de vrienden die in Zhytomyr verbleven heel erg. Ik heb een lachend gezichtje voor ze geschilderd en er stickers op geplakt, zodat zij ook blij kunnen zijn.”

(Foto: Courtesy of Chabad Zhitomir)

De reddingsoperatie werd georganiseerd door de Opperrabbijn van Zhytomyr en West-Oekraïne, de afgezant van Chabad, Rabbi Shlomo Wilhelm. Hij vertelde hoe de 100 kinderen die uit Oekraïne waren gehaald “hartelijk werden omarmd” door de vele vriendelijke Israëli’s uit de omliggende steden:

“Op advies van onze pedagogen en psychologen proberen wij een leerroutine en buitenschoolse activiteiten voor de kinderen op te zetten, en hen natuurlijk te helpen dagelijks telefonisch contact te onderhouden met familieleden die in Zhytomyr verblijven – voor zover dat mogelijk is. Dit weekeinde konden we nog meer gezinnen uit de stad naar Nes Harim halen. Met de hulp van het Chabadhuis in München zijn we er gisteren in geslaagd een grote vrachtwagen met 20 ton voedsel en levensnoodzakelijke producten te verkrijgen, om uit te delen aan de bewoners van het Chabadhuis in Zhytomyr”.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox