Khamenei’s vermeende geheime band met Israël

Voor de religieuze opperheren van Iran gaan haat en verzet tegen Israël boven alle andere overwegingen. Echt waar? Nou, misschien niet boven alle andere overwegingen. Waarom vervolgde de Islamitische Republiek een vermeende verrader met banden met Israël niet?

Door Ryan Jones |

Het schijnt dat enkele jaren geleden een hoog­geplaat­ste Iraanse ambtenaar een soort van relatie met Israël heeft gesmeed. De Iraniër verloor naar verluidt zijn baan, maar het onderzoek naar deze ver­meende gruwelijke misdaad werd gestaakt. Waarom? Omdat hij de zwager is van de Iraanse Opperste Leider, Ayatollah Ali Khamenei (foto).

Dat was de aanklacht die de voormalige Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad deze week bekend maakte. Een Iraanse nieuws­website verbonden met Ahmadinejad publiceerde zondag een brief van de voormalige president, waarin hij beweerde dat Hassan Khojasteh, voormalig adjunct-hoofd van de staats­omroep IRIB, in 2009 door Israëlische zaken­lieden in India werd ontvangen.

Khojasteh, die de broer is van Khamenei’s vrouw, zou toen plannen hebben gemaakt om in het geheim Tel Aviv te bezoeken. Maar Ahmadinejad, die toen president was, ontdekte wat er aan de hand was en verwijderde Khojasteh uit zijn functie. De zaak werd echter niet onderzocht, ‘vanwege bepaalde overwegingen’.

Khamenei houdt van zijn vrouw. Haar broer vervolgen als een verrader en een ‘Zionist’ zou haar ook in de modder hebben gesleurd.

Bronnen dicht bij Khamenei houden natuurlijk vol dat Ahmadinejad liegt. Maar de voormalige president beweert al lange tijd dat hij in het bezit is van schadelijke geheimen.

Zonder verder in details te treden, beweerde Ahmadinejad dat Khojasteh niet de enige hoog­geplaat­ste Iraniër was die Israël ‘te pakken’ had gekregen. Hij wees op het verbluf­fende succes van Israël bij het herhaaldelijk verstoren van het nucleaire programma van Iran, wat niet mogelijk zou zijn zonder hulp van binnenuit.

Voor meer hierover, zie:
Verhinderde Israël lancering van Iraanse satelliet?,
Israël verstoorde weer Irans nucleaire programma,
De beste nucleaire wetenschapper van Iran is dood,
Iran en Israël in een niet-verklaarde oorlog,
Hoe Israël de centrifuges in Natantz vernielde,
Mossad-leider wil activiteiten tegen Iran opvoeren,
Defensie: Wat gebeurt er toch allemaal in Iran?

Israël en Iran waren bondgenoten vóór de Islamitische Revolutie in 1979. De Joodse Staat heeft ongetwijfeld nog steeds veel connecties binnen Iran.

Ontevreden ex-president
Ahmadinejad en de religieuze opperheren van Iran hebben een moeizame relatie. Zij verboden hem deel te nemen aan de recente presidents­verkiezingen. In plaats daarvan werd een andere islamitische geestelijke, Ebrahim Raisi, de nieuwe president van Iran.

Functionarissen van het regime gebruiken de spanning tussen Ahmadinejad en de ayatollahs om de voormalige president af te schilderen als een ontevreden leugenaar die uit is op wraak.

Maar Israëlische Midden-Oosten analisten, zoals N12’s Ehud Ya’ari, zeggen dat het Iraanse publiek erop zit te wachten dat Ahmadinejad meer onthult van de diepe, duistere geheimen van de Islamitische Republiek.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.