Kerken klagen: Joden bespugen christenen in Jeruzalem

Zelfs als incidenten worden overdreven, staan rabbijnen erop dat Joden beter zijn dan hun historische christenvervolgers.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: kerken

Enkele korte videoclips van jonge orthodoxe Joden die op de grond spugen voor christelijke geestelijken in de Oude Stad van Jeruzalem zorgen voor opschudding op sociale media.

Mensen die geneigd zijn Joden en hun herboren staat te haten, beweren dat dit het bewijs is van Israëls vermeende geïnstitutionaliseerde mishandeling van religieuze minderheden.

Alvorens in detail te treden, is het belangrijk twee punten te benadrukken:

  1. De daders in de video’s zijn een klein aantal jongeren met gedragsproblemen;
  2. Er was geen sprake van fysiek geweld, en de daders hebben nooit daadwerkelijk op een christen gespuugd.

Er is ook een over het hoofd geziene achtergrond van dit soort gedrag.

Yossi Elitov, redacteur van de ultraorthodoxe krant Mishpachah, zei dat de historische mishandeling van Joden door het christendom niet kan worden genegeerd. “In naam van de Kerk werden miljoenen Joden afgeslacht en opgepakt, en de Joodse reactie was altijd, als je het symbool van deze mensen zag (het kruis), om te spugen en verder te gaan,” vertelde Elitov.

De Joodse journalist vervolgde echter: “In de afgelopen 50 jaar heeft de kerk zich gedistantieerd van dergelijk gedrag, en wij in Jeruzalem moeten leren tolerant te zijn [tegenover christenen].”

Rabbijn Rafi Ostroff, voorzitter van de Religieuze Raad van Gush Etzion, was het ermee eens dat Joden en de Joodse staat zich moeten beteren, ook al hebben christenen zich in het verleden zo en erger gedragen, en ook al hebben recente incidenten veel meer media-aandacht gekregen dan gerechtvaardigd was. “Ik zie dit als een ongekende godslastering,” vertelde de rabbijn. “Stel je voor dat christenen in de VS of Europa langs een synagoge lopen en een rabbijn zien en naast hem spugen. We zouden tekeer gaan over antisemitisme en intolerantie.”

Dubbele standaard

Er is ook een dubbele standaard als het gaat om moslimmishandeling van christenen. Het is waar dat sommige Joden, die zich slecht gedragen, christenen in Jeruzalem slecht behandelen. Dit is echter geen gemeengoed. Het is ook waar dat christenen, vooral in gebieden die niet onder Israëlische veiligheidscontrole staan, veel meer te lijden hebben onder de handen van moslims. Je hoort er alleen nooit iets over.

Zoals onze redacteur Aviel Schneider opmerkte op ons Israel Today Telegram-kanaal nadat hij door een kerkleider werd gecontacteerd over deze videoclips: “Christenen klagen over Joden omdat ze dat kunnen. Ik denk dat we allemaal weten waarom ze niets zeggen over de vervolging van moslims.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox