LedenKan de nieuwe stafchef van het Israëlische leger de gemoederen bedaren?

Reservisten weigeren dienst tijdens de ambtsperiode van de “eerste religieuze chef” van het leger. Hier is een korte impressie van de luitenant-generaal.

Door | | Onderwerpen: IDF
IDF-stafchef Herzi Halevi bezoekt de Klaagmuur in Jeruzalem. Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

Luitenant-generaal Herzl ‘Herzi’ Halevi is de 23e stafchef van de Israëlische strijdkrachten. Bij zijn beëdiging leek hij, in tegenstelling tot veel voorgangers, de eed ook aan God af te leggen. En dat is, gezien zijn achtergrond, geen verrassing.

Herzi Halevi is een echte sabra, geboren en getogen in het Land van Israël, en zijn stamboom gaat er meer dan duizend jaar terug. De familie van zijn moeder Tzila woont al minstens veertien generaties in Jeruzalem. De ouders van zijn vader immigreerden meer dan honderd jaar geleden vanuit Rusland. De 55-jarige heeft een uitstekende rabbijnse stamboom. Zijn moeder is een dochter van rabbijn Dov Baar HaCohen Kook, een broer van de beroemde rabbijn Abraham Isaac HaCohen Kook, die vóór de oprichting van de staat Israël opperrabbijn van Israël was en een vader van het religieuze zionisme.

Met zulke roots is het geen wonder dat Halevi naar de Himmelfarb School in Jeruzalem gestuurd werd, een modern-orthodoxe school die het zionisme actief promoot en zich richt op het Bijbelse geloof. Halevi draagt weliswaar geen keppeltje...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie