Joshua en Ahmed

door Aviel Schneider

Joshua en Ahmed zijn twee heel verschillende mensen. De eerste is Jood en Israëli, de tweede is moslim en Egyptenaar.

Schiya en Ahmed Foto: Aviel Schneider

Joshua is 72 jaar oud en Ahmed is 38. Joshuas bijnaam is Schiya. Tot een paar dagen geleden, kenden ze elkaar niet. Schiya is gepensioneerd en Ahmed werkt als taxichauffeur in het zuiden van het Sinaï-schiereiland. Schiya is een goede vriend van mij en ik ken Ahmed al jaren. Elke keer als we in de Sinaï zijn, ontmoeten we Ahmed. En deze keer ontmoetten Schiya en Ahmed elkaar. Schiya diende in het leger als een Israëlische officier in de Sinaï, ongeveer 50 jaar geleden. De Sinaï was vijftien jaar lang (van 1967 tot 1982) onder Israëlisch bestuur. Schiya diende in Santa Katarina en was lange tijd de verantwoordelijke commandant op de berg Jebel Musa. Daarnaast was hij ook gestationeerd op de zuidpunt van het schiereiland in Ras Mohammed en op het strand van Kibboets Ofira, het huidige Sharm-el-Sheikh. Hij was sinds de jaren ’70 niet meer in de Sinaï geweest.

Nu kwam hij met mij mee en ontmoette mijn Arabische vriend Ahmed. Ahmed diende 20 jaar geleden ook in de Sinaï als jonge Egyptische soldaat. Ahmed komt oorspronkelijk uit de Egyptische stad El-Mansoera, die ongeveer 80 kilometer ten noorden van Cairo ligt. Twee jaar lang diende Ahmed in Sharm-el-Sheikh en hij werd verliefd op het gebied. Hij trouwde na zijn dienst in El-Mansoera. Zijn familie woont in de Delta en hij werkt in de Sinaï.

Schiya en Ahmed dienden beiden in de Sinaï op verschillende tijdstippen, en volgden hun bevelen op, hetzij die van het Israëlische of het Egyptische leger. Schiya en Ahmed ontmoetten elkaar voor het eerst op de motorboot op weg naar het eiland Tiran tussen Sharm-el-Sheikh en Saoedi-Arabië. In een erg openhartig gesprek kwam naar voren hoe zij beiden de Sinaï in hun jonge jaren hadden ervaren. Vijftig jaar geleden was de Sinaï een desolate woestijn met lege stranden, waar alleen bedoeïenen, Israëlische soldaten en een paar Israëliërs woonden. Toen Ahmed in de Sinaï diende, waren er al talrijke resorts en hotels ontstaan in Sharm-el-Sheikh en Dahab. Ook bestond er in zijn tijd al een weg naar Santa Katarina in Wadi Feiran. In Schiya’s tijd, was alles alleen woestijn en stof, Wadi Feiran off-road.

Het leven is dynamisch en tijden veranderen snel. Nu zitten Schiya en Ahmed samen en zijn blij elkaar ontmoet te hebben. Dat is iets dat ons zou moeten aanmoedigen. En als je de Bedoeïenen vraagt welke soldaten ze liever hebben, de Israëliërs of de Egyptenaren, antwoorden ze… Maar daar schrijf ik een andere keer over. Trouwens, Schiya en Ahmed doen u de groeten. Ik beloofde hen beiden een kort verhaaltje te schrijven over bovenstaande foto.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox