Jordaniër zwemt naar Israël voor een betere toekomst

De Israëlische zuidelijke badplaats Eilat kreeg woensdag een verrassende bezoeker, die een kort, maar heftig veiligheids­incident veroorzaakte. Een Jordaanse man liet zich niet hinderen door beweringen over ‘apartheid’ en zocht een beter economische toekomst in Israël.

Door Redactie Israel Today |

Vakantiegangers meldden dat de politie en het leger plotseling een strand in Eilat overspoelden, nadat een Jordaanse man plotseling uit het water opdook. De infiltrant, die snel werd opgepakt, stak onder water de zeegrens over en werd vervolgens gesignaleerd toen hij aan de oppervlakte in de richting van het Israëlische strand zwom.

Later vertelde hij de politie dat hij de economische ineenstorting van Jordanië ontvluchtte en op zoek was naar een betere toekomst in Israël.

Hoe bizar en zelfs amusant het incident zelf ook was, de motivatie van de man ontkracht opnieuw het Palestijnse verhaal over Israël. Vroeger, in die goede oude tijd voor het internet, was het veel gemakkelijker om iedereen ervan te overtuigen dat Israël een onderdrukkend land was waar een Arabier alleen maar ellende en verdriet kon vinden.

Maar vandaag de dag, hoe vaak ze ook ‘apartheid’ roepen, geloven veel Arabieren het gewoon niet. De waarheid, dat Israël een vrij en inclusief land is voor al zijn burgers, is gewoon te gemakkelijk vast te stellen. Dat Arabieren over het algemeen een veel beter en vrijer leven leiden in de Joodse Staat dan in de meeste Arabische Staten, is nu algemeen bekend.

Zijn de zaken in Israël perfect? Zeker niet. Op sociaal niveau zijn raciale spanningen en discriminatie te vinden. Maar dat geldt voor elk land met etnische en religieuze minderheden. Israël discrimineert niet op basis van ras of religie en is een land van kansen voor iedereen die hier legaal woont, en zelfs voor sommigen die onder de radar zijn binnengeslopen (of in dit geval gezwommen).

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.