Joodse onderscheiding voor Arabische sjeik Al-Issa

De secretaris-generaal van de Moslim Wereldliga (MWL), Sjeik Mohammed Al-Issa, is onderscheiden voor zijn bijdrage aan de strijd tegen het antisemitisme. Hij is de eerste ontvanger van de jaarlijkse prijs van de Amerikaanse beweging Combat Antisemitism, die wereldwijd het antisemitisme bestrijdt.

Door Aviel Schneider |

Sjeik Al-Issa ontving de onderscheiding voor het verenigen van mensen van alle geloofsovertuigingen die de ontkenning van de Holocaust publiekelijk veroordelen, en daarmee de volgende generatie inspireren om de haat te bestrijden en de vrede te bevorderen. Eerder dit jaar bezocht sjeik Al-Issa samen met andere hooggeplaatste Islamitische hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld, het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.

Ondertussen werd er in de Palestijnse media met geen woord gerept over sjeik Mohammed Al-Issa. Integendeel, in de Palestijnse schoolboeken wordt de Holocaust nog steeds ontkend en worden scholieren opgehitst tegen de Joden.

Vanwege de Corona-crisis werd de prijs aan de voormalige minister van Justitie van Saoedi-Arabië uitgereikt tijdens een online evenement.
In zijn online toespraak veroordeelde Sjeik Al-Issa de Holocaust­ontkenners in de Moslimwereld scherp voor het verspreiden van leugens. ‘Joden en Moslims hebben eeuwenlang samen geleefd, maar helaas gingen onze wegen in de afgelopen decennia uiteen’, benadrukte Al-Issa, die de Arabische naam voor Jezus draagt, dus Sjeik Mohammed Al-Jezus.

‘Het is noodzakelijk dat we nieuwe bruggen bouwen voor de dialoog tussen de twee gemeenschappen. Sinds ik secretaris-generaal van de Moslim Wereld­liga ben geworden, heb ik me ingezet voor de bestrijding van haat en geweld. Toen ik in Auschwitz-Birkenau was, stond ik naast mijn Joodse broers en zussen en vertelde hen, dat de Holocaust de grootste verschrikking in de geschiedenis was, en beloofde hen dat dit nooit meer mocht gebeuren’.

Hij benadrukte in zijn toespraak dat mensen de geschiedenis nog steeds verdraaien en beweren dat de Holocaust nooit heeft plaatsgevonden. ‘We verzetten ons tegen deze leugenaars, waar ze ook zijn. De ontkenning van de geschiedenis dient de extremisten, die alleen maar haat en racisme bevorderen. Als Moslims hebben we de plicht om de geschiedenis te bestuderen en om als onderdeel van die plicht schouder aan schouder te staan met de internationale gemeenschap’.

Tegelijkertijd wees de sjeik erop dat mensen onder dekking van de wereldwijde Corona-epidemie het virus misbruiken om haat te zaaien. ‘Het Coronavirus is een gemeenschappelijke vijand, die geen onder­scheid maakt tussen Moslims en Joden. Extremisten maken misbruik van de wereldwijde pandemie om de ideologie van haat en scheiding te verspreiden. We moeten ons verenigen in de strijd tegen het virus als we de hoop tegen deze dreiging levend willen houden.’

Hoe vaak zijn Joden niet beschuldigd van het verspreiden van het Coronavirus, en dit alleen uit antisemitische haat. Er zit geen logica of reden achter dergelijke beweringen. Haat leidt tot blinde waanzin. Daarom zijn stemmen als die van sjeik Mohammed Al-Issa belangrijk, vooral als je bijna alleen de haat­dragende stemmen uit Teheran hoort, uit Hezbollah in Libanon of Hamas in de Gazastrook, die alleen maar praten, bidden en dromen over de vernietiging van Israël. Trouwens, als je met Palestijnen praat over de Holocaust en de uitroeiing van de Joden, hoor je van ongeveer de helft van hen dat dit een Zionistische leugen is en van de andere helft dat de Holocaust een feit is uit de geschiedenis.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.