Joodse nederzettingen verhinderen Palestijnse Staat

De Joodse nederzettingen hebben gewonnen, een Palestijnse Staat is onmogelijk, klaagde de prominente linkse Israëlische journalist Gideon Levy, die jarenlang streed voor de oprichting van een Palestijnse Staat, deze week tijdens een conferentie in Jeruzalem.

Door Redactie Israel Today |

Jarenlang heeft Gideon Levy in de voorhoede gestaan van een linkse Israëlische krant die het ‘onrecht’ van de Joodse vestiging in de Bijbelse gebieden veroordeelt en aandringt op de oprichting van een Palestijnse Staat. Maar deze week erkende Levy, tijdens de B’Sheva Conferentie in Jeruzalem, dat de strijd verloren was, en dat het Land Israël niet langer verdeeld kon worden.

De B’Sheva bijeenkomst, georganiseerd door de krant B’Sheva en nieuwswebsite Arutz Sheva, trekt Israëls topjournalisten, opinie­leiders en politici om te discus­siëren en te debatteren over de politieke kwesties van het moment. Levy zelf is al lange tijd columnist voor het dagblad Ha’aretz.

In zijn toespraak tot de conferentie legde Levy uit, dat als je de oostelijke helft van Jeruzalem (die de Palestijnen als hun hoofdstad opeisen) meerekent, er vandaag zo’n 700.000 Joden in de betwiste gebieden wonen. Zodoende is de ‘twee-staten-oplossing’ feitelijk dood.

‘De droom van een Palestijnse Staat, van [het Land] verdeeld in twee Staten, is verdwenen,’ klaagde Levy. ‘Het doet me pijn om het te zeggen, maar het moet hier gezegd worden en vooral in het buitenland, zodat mensen beginnen het idee beginnen los te laten.’

De ervaren journalist drong er bij het ‘vredeskamp’ op aan om te stoppen met het praten over een twee-staten oplossing, aangezien dit alleen maar had geleid tot het stimuleren van meer Joodse neder­zettingen. In plaats daarvan liet hij door­sche­meren, dat hij zich wil concen­treren op het idee van een bi-nationale Staat, waarin de twee miljoen of meer Pales­tijnse Arabieren op de ‘Westelijke Jordaan­oever’ tot burgers zouden worden gemaakt met volledig stemrecht.

Hij benadrukte dat er op de lange termijn geen derde alternatief is: het is óf afscheiding, óf de Joodse meer­der­heid in gevaar brengen door de Pales­tijnen op te nemen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.