Joodse man redt drie bedoeïenen­kinderen en verdrinkt

Op de Joodse begraafplaats in Ashkelon vond afgelopen zondag een ongewone begrafenis plaats. Niet alleen Joodse, maar ook vele bedoeïenen gasten kwamen naar de begrafenis van Michael Ben Zikri, om de 45-jarige naar zijn laatste rustplaats te begeleiden.

Door Esti Eliraz en Dov Eilon |

Voor de islamitische bedoeïenenfamilie al-Karem uit het bedoeïenendorp Hura in de Negev is Michael Ben Zikri een held. Twee dagen eerder had de pas getrouwde vader van drie kinderen op heroïsche wijze drie bedoeïenen­kinderen van 14, 10 en 7 jaar en hun tante gered van de verdrinkingsdood in een meer ten zuiden van Ashkelon. Na zijn heldendaad was hij zelf niet meer in staat zichzelf te redden. Hij had zijn kracht verloren en verdronk.

Op zijn begrafenis waren naast Michaels familie en vrienden ook tal van inwoners van het bedoeïenen­dorp Hura aanwezig om de Jood te eren. Een groep jonge bedoeïenen stond in een rij op de weg naar het graf, ze hielden borden in de handen waarmee ze Zikri bedankten en eerden. In hun dorp willen ze nu een straat naar de Joodse Israëli vernoemen.

Israel Heute sprak met Jamal al-Karem, de vader van de drie kinderen die Michael Ben Zikri van de verdrinkingsdood had gered. Er is nu een verbond tussen hem en Michael’s familie, vertelde hij ons. Hij wist niet hoe hij Ben Zikri’s familie moest bedanken voor deze heldendaad. Elke dag bezoekt hij samen met andere inwoners van zijn dorp de Joodse familie om troost te bieden. ‘Michael wordt beschouwd als een held in ons dorp. De begrafenis in Ashkelon was een ontroerend teken van het samenleven van Joden en Bedoeïenen,’ zei Jamal.

Michael Ben Zikri (Foto: Facebook)

Het ontroerende verhaal van Ben Zikri werd in de hele Arabische wereld bekend, nadat het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken het op zijn sociale netwerksites in het Arabisch en Perzisch had gepubliceerd. Een Irakees merkte op: ‘Er bestaat geen verschil tussen mensen.’

De Israëlische president Re’oeven Rivlin verklaarde dat Michael Ben Zikri postuum zou worden geëerd met een medaille voor bijzondere verdiensten als burger. Hij nodigde de families van Ben Zikri en al Karem uit in Jeruzalem.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.