Joodse en islamitische EHBO-ers redden samen levens

Vier vrijwillige paramedici van de reddings­organisatie United Hatzalah namen maandag deel aan een geavanceerde EHBO-trainingscursus toen ze een noodoproep kregen. United Hatzalah kent geen apartheid, Joden en moslims werken samen bij het redden van levens.

Door TPS, Redactie Israel Today |

Drie van de vrijwilligers zijn Joodse mannen, terwijl de vierde een religieuze moslimvrouw is, Sana’a Mahame. U ziet haar op de foto. (Wanneer is dat verhaal over Israël als apartheidsstaat nu eens de wereld uit?)

De noodoproep betrof een 80-jarige inwoner van een nabijgelegen moshav in Noord-Israël, die het bewustzijn had verloren tijdens het parkeren van zijn auto. Voorbijgangers hadden snel United Hatzalah gewaar­schuwd, terwijl een familielid begon met mond-op-mond beademing volgens instructies via de telefoon.

Drie minuten later arriveerde het team ter plaatse en nam de poging tot beademing over. Een paar momenten later kwam er een arts die in de buurt woont, en diende adrenaline toe, terwijl Sana’a een defibrillator plaatste. Na een schok, samen met beademing en hartmassage, keerde de hartslag van de man terug.

De man was nog steeds bewusteloos en werd naar het ziekenhuis gebracht met een mobiele intensive care-ambulance, en het team keerde terug naar hun trainingssessie.

Zoals Sana’a Mahameed opmerkte na de succesvolle reddingsoperatie: ‘Ondanks de gewone misvatting dat mannen en vrouwen, Joods en moslim, niet kunnen samenwerken, voelde ik me nooit veiliger dan in het gezelschap van mijn collega’s en mede-EHBO-ers waar ik samenwerkt andere vrijwilligers van United Hatzalah.’ Zo’n uitspraak is weer een streep door het idee, Israël een ‘apartheidsstaat’ zou zijn waarin Joden en moslims niet ​​in relatieve vrede en harmonie naast elkaar bestaan.

Sana’a zei verder, dat noch haar Joodse collega’s ‘op ras, religie of geslacht letten wanneer ze aan het werk zijn. We zien een noodgeval en een persoon die hulp nodig heeft. Door ons te concentreren op ons gemeen­schap­pelijke doel om anderen te helpen, is het gemak­kelijk om de politiek opzij te zetten en zelfs vriend­schaps­banden met elkaar te bouwen, en dat gebeurt in deze organisatie. ‘

Lees ook: Christelijke EHBO-ers welkom in Joodse reddingsdienst.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.