Joods-Arabisch orkest kweekt goodwill in MO

De Israëlische ambassade in Egypte nam het initiatief voor de uitzending van een concert gewijd aan de klassieke Egyptische muziek: ‘Cairo Nights’. Het concert werd uitgevoerd door het Arabische en Joodse orkest ‘Firqat Alnoor,’ een Israëlisch orkest dat klassieke Arabische en Oosterse muziek speelt.

Door Yossi Aloni |

Deze unieke muzikale groep voerde een aantal van de meesterwerken uit van enkele van de meest bekende Egyptische componisten en zangers. Het concert werd verwelkomd door de Israëlische president Reuven Rivlin, die ook de luisteraars uit de hele Arabische wereld begroette.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat het concert een boodschap van vrede en broederschap is voor alle Arabische landen, Arabische sprekers en liefhebbers van klassieke Arabische muziek, waar ze zich ook bevinden. Het concert werd uitgezonden op alle sociale-mediakanalen van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, die gericht zijn op het bereiken van de Arabische wereld en die miljoenen volgers hebben. ‘Dit is het eerste project in zijn soort dat de hoop en liefde voor vrede en goed nabuurschap wil uitdrukken door middel van muziek,’ zei de Israëlische ambassadeur in Caïro, Amira Oron, die het concert organiseerde.

Oron voegde daaraan toe: ‘We denken dat we met deze muziek en met dit prachtige orkest, bestaande uit Joodse en Arabische muzikanten, de boodschap zullen overbrengen van het samenleven en ons cultureel partnerschap als Israëli’s, samen met de bewoners van deze regio waar we deel van uitmaken. Terwijl de deuren opengaan en de leiders elkaar ontmoeten, kan men geloven en hopen dat de harten van de verschillende mensen ook dichterbij elkaar komen.’ Het concert werd op maandag 21 december om 18:00 uur uitgezonden.

President Rivlin zei: ‘De musici van het Firqat Alnoor orkest zullen spelen in een concert van broederschap en vrede, dat ons terugbrengt naar het gevoel en het begrip dat we deel uitmaken van het mozaïek dat om ons heen is. Klassieke Egyptische muziek is ook onze muziek, net zoals het van onze buren is, en formele vredesverdragen moeten gepaard gaan met muziek en toenadering tussen de volkeren.’

Firqat Alnoor is een Israëlisch orkest waarin Joodse en Arabische muzikanten, religieus en seculier, zij aan zij werken. Het orkest werd meer dan zes jaar geleden opgericht, met als doel de klassieke Arabische en Oosterse muziek in Israël op het podium te brengen. Opgemerkt moet worden dat de vereniging Firqat Alnoor het enige orkest in het land is dat muziek speelt uit het hele Midden-Oosten – Egypte, Syrië, Libanon, Irak, de Golf en de Noord-Afrikaanse Maghreb-landen.

Ter gelegenheid van het Israëlische vredesakkoord met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hebben het Israëlische orkest Firqat Alnoor en regisseur Ronen Peled Hadad bovenstaande videoclip gemaakt, als eerbetoon aan de Verenigde Arabische Emiraten: een instrumentale uitvoering van het Emirati-lied ‘Ahibach.’ De clip, gefilmd op het dak van het torenhoge Azrieli gebouw in Tel Aviv, wekte grote belangstelling in de Arabische landen, werd honderdduizenden keren bekeken, duizenden keren gedeeld en kreeg duizenden reacties. Het werd ook gedeeld door tal van Twitter-accounts en verspreid over verschillende WhatsApp-groepen in de VAE en in Bahrein. Het hoogtepunt van de clip is wanneer de Joodse en Arabische muzikanten witte duiven in de lucht loslaten. De video, die vol staat met spectaculaire beelden van Tel Aviv, opent met de begroeting van ‘Salaam Aleikum’ (‘Vrede zij met u’ in het Arabisch) door president Rivlin en eindigt met alle leden van het orkest, die met Israëlische en VAE-vlaggen zwaaien.

Na grote belangstelling voor de video op de sociale netwerken in de landen van de Perzische Golf, ontstond er nieuwe belangstelling voor het Israëlische orkest. Er kwamen nieuwe mogelijkheden voor een uniek concert en samenwerking tussen het Firqat Alnoor-orkest en culturele instanties in de VAE. Iemand die de prachtige clip ook heeft bekeken, is niemand minder dan de minister van Cultuur en Jeugdzaken van de VAE, die ook voorzitter is van de Zayed-universiteit – Noura bint Mohammed. De populaire minister deelde de clip op haar Twitter-account, waar ze het Israëlische orkest prees.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.