Jonge archeologie: Jordaanse munitie bij Klaagmuur

Bij archeologie gaat niet niet altijd om duizenden jaren oude vondsten. Onlangs werd bij opgravingen onder de lobby van de Westelijke Muurtunnels een voorraad munitie en enkele wapens gevonden, daar in 1967 achtergelaten door Jordaanse soldaten.

Door via TPS |

De Western Wall Heritage Foundation en archeologen van de Israel Antiquities Authority (IAA) waren verrast, toen ze 10 magazijnen vonden voor een licht Bren machinegeweer vol kogels, twee bajonetten van een Brits Lee Enfield geweer, en andere onderdelen van geweren.

De munitie was verborgen in de bodem van een waterreservoir uit de tijd van het Britse Mandaat.
Bommenruimers van de Israëlische politie kwamen naar de locatie om de vondst te onderzoeken.
De opgravingen in het gebied worden uitgevoerd ter voorbereiding van een nieuwe tour in aanvulling op de bestaande Western Wall Tunnels tour.

Dr. Barak Monnickendam-Givon en Tehila Sadiel, directeuren van de opgraving namens de IAA, zeiden dat ‘we bij opgravingen meestal oude vondsten van een of tweeduizend jaar geleden vinden, maar dit keer kregen we een glimp te zien van de gebeur­tenissen die 53 jaar geleden plaatsvonden, bevroren in de tijd in dit waterreservoir’. De wapens waren verborgen door soldaten van het Jordaanse Legioen, en gebruikt tijdens, of bedoeld voor, de Zesdaagse Oorlog, waarin Israël de Oude Stad bevrijdde.

Ongeveer een maand geleden publiceerden de archeologen de vondst van een uitgebreid onder­gronds netwerk dat was uitgehouwen in de rotsbodem, uit de tijd van de Tweede Tempel, dat aan de voet van een indruk­wekken 1.400 jaar oude openbaar gebouw werd blootgelegd.

Het uitgegraven waterreservoir diende de woon­gebouwen van de Moghrabi-wijk, die gebouwd was in het gebied waar tegenwoordig het Westelijk Muurplein is ingericht.

Overzicht van de tunnels langs de Westelijke Muur. De opgedoken wapens lagen verborgen in een watercistern onder een 1400 jaar oude witte mozaiekvloer van een Byzantijns/Umayyaden gebouw, nu onderdeel van een gebouw dat als ingangslobby van de tunnels dient. (Afbeelding: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15749545)

De ontdekking van de munitievoorraad voor lichte Bren machine­geweren, in 1956 in Leeds, UK, vervaardigd, komt overeen met twee andere geweren, die ongeveer anderhalf jaar geleden in een ander watercistern onder het plein voor de Westelijke Muur werden gevonden.

De Western Wall Heritage Foundation verklaarde dat ‘Naast andere glorieuze ontdekkingen van het verleden van onze natie uit de tijd van de Tweede Tempel, zijn we ook blij met de ontdekking van vondsten uit de oorlog van deze vorige generatie om het hart van de Joodse natie terug te geven en de stenen van de Westelijke Muur te kunnen vasthouden’.

‘Deze ontdekking is een voorrecht voor ons – om de wonderen van de Schepper van het Universum op deze plaats te kunnen erkennen,’ zei de organisatie.

Jordaanse munitie, gevonden in de buurt van de Westelijke Muur. (Foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority).


Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.