Jonathan Pollard landt in Israël

 

Door Michael Selutin |

Video: Jonathan Pollard en zijn vrouw worden na de landing verwelkomd door premier Netanyahu.

De voormalige Amerikaanse marine-analist, die 30 jaar in een Amerikaanse gevangenis zat voor spionage voor Israël, kwam woensdagochtend in Israël aan. Hij en zijn vrouw Esther werden naar het Heilige Land gebracht in een privévliegtuig van de Joodse miljardair Sheldon Adelson. Bij de landing werden ze opgewacht door premier Netanyahu, die hen hun Israëlische papieren overhandigde en hen zegende met de Joodse Sjechijanoe-zegen. Deze zegen wordt uitgesproken op feestdagen of wanneer er iets nieuws gebeurt.

Esther Pollard heeft drie decennia lang gevochten voor de vrijheid van haar man. (Foto: Flash90)

‘Nu kunt u een nieuw leven beginnen, met vrijheid en geluk. Nu bent u thuis,’ zei de premier nadat Pollard zijn mondkapje afdeed en knielde om het asfalt te kussen. Pollard antwoordde: ‘We zijn erg blij om eindelijk thuis te zijn. Er is niemand trotser op dit land of zijn premier dan wij. We hopen zo snel mogelijk productieve burgers van Israël te worden.’ Veel andere Israëlische politici hebben de Pollards via internet begroet. Het paar gaat nu in een twee weken durende quarantaine en begint dan aan een nieuw leven.

Jonathan Pollard is 66 jaar oud. Als men de jaren van zijn huisarrest erbij optelt, heeft hij bijna de helft van zijn leven in Amerikaanse gevangenschap doorgebracht. Begin jaren tachtig begon hij als analist bij de Amerikaanse marine geheime documenten door te geven aan Israël, waarvoor hij veel geld ontving. De Joodse Amerikaan werd in 1985 echter gearresteerd en later veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, hoewel hij zijn schuld toegaf en als gevolg daarvan een kortere gevangenisstraf verwachtte. In 2015 werd Pollard uiteindelijk vrijgesproken, maar hij moest in de VS blijven en een enkelband dragen die zijn bewegingen bijhield en hem constant in de gaten hield.

Het lijkt erop dat president Trump vlak voor zijn aanstaande vertrek als staatshoofd nog een goede daad heeft verricht voor Israël, toen hij Pollard het land liet verlaten. Met zijn terugkeer wordt een nogal ongemakkelijk hoofdstuk afgesloten in de Israëlisch-Amerikaanse betrekkingen, die door deze spionageaffaire waren ontsierd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.