John Hagee en Nikki Haley op bezoek in Israël

John Hagee, voorganger van een megakerk, vloog afgelopen weekeinde naar de Joodse Staat om de betrekkingen tussen zijn bediening, Christians United for Israel (CUFI), en de ‘regering van verandering’ van de Joodse Staat te verstevigen.

Door Ryan Jones |

Demissionair premier Benjamin Netanyahu waardeerde al langere tijd de steun van evangelische christenen voor Israël, vooral in de Verenigde Staten, en wist die effectief te benutten. In de loop der jaren smeedde hij nauwe persoonlijke relaties met een aantal grote evangelische leiders, waaronder Evans en Hagee. Israëlische bronnen meldden aanvankelijk dat Hagee op bezoek was om zijn vriend Netanyahu te troosten en ongetwijfeld met hem te bidden, naar aanleiding van diens afzetting als premier.

Hagee heeft een lange, persoonlijke vriendschap met Netanyahu. Hij heeft misschien niet hetzelfde niveau van toegang tot premier Naftali Bennett. (Foto: Abir Sultan/Flash90)

Officieel, volgens de Facebook-pagina van CUFI, was Hagee hier op een solidariteitsmissie na de Gaza-oorlog van vorige maand.

Terwijl hij hier is, zou hij ook een ontmoeting hebben met de nieuwe premier Naftali Bennett en andere hoog­ge­plaatste leden van de nieuwe regering. CUFI presenteert zichzelf als de belangrijkste ver­tegen­woor­diger van Amerika’s pro-Israël Evan­gelische gemeen­schap. Om die rol te kunnen vervullen, heeft het een directe lijn met de Israëlische regering nodig. Daarom is het waar­schijnlijk dat de predikant uit Texas ook op bezoek was in een poging om met Bennett en de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid (die over twee jaar de functie van premier zal overnemen) het soort persoonlijke band op te bouwen, dat hij lang met Bibi heeft gehad.

Dat staat in scherp contrast met de aanpak van Mike Evans, de zelfbenoemde ‘grootste evangelische leider ter wereld’. Die was druk bezig bruggen te verbran­den met de nieuwe regering van Israël, veroor­deelde heel openlijk Naftali Bennett en beloofde een evange­lische oppositie tegen de nieuwe regering te leiden ten behoeve van Netanyahu.

Hagee bezocht Israël samen met de voormalige ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, die zichzelf ook beschouwt als een Evangelische Christelijke aanhanger van Israël. Maar Haley’s laatste bezoek zal naar verwachting meer te maken hebben met haar mogelijke kandidatuur voor het Amerikaanse president­schap in 2024.

Na de Gaza-oorlog hebben alle belangrijke toekomstige Republi­keinse presidents­kandidaten Israël bezocht – voormalig minister van Buiten­landse Zaken Mike Pompeo, senator Ted Cruz, senator Lindsey Graham, en nu Haley.

Gezien de groeiende kloof binnen de Democratische Partij met betrekking tot steun voor Israël, zou de Joodse Staat een nog grotere rol kunnen spelen dan in de vorige verkiezingen wanneer de Amerikanen de volgende president kiezen. Republikeinse leiders zijn er ongetwijfeld op gebrand om hun pro-Israël houding vroeg en vaak te tonen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.