Joe Bidens eerste acties in het Midden-Oosten

In het weekend ondernamen de Verenigde Staten voor het eerst echte actie in het Midden-Oosten sinds Joe Biden eind januari werd beëdigd. Eerst hebben Amerikaanse gevechtsvliegtuigen door Iran gesteunde milities in Oost-Syrië aangevallen, nadat deze voornamelijk sjiitische milities, die behoren tot de koepelorganisatie Hashd al-Sha’abi, een raketaanval hadden gelanceerd op de Koerdische stad Erbil. Daarbij kwam een Amerikaanse bewaker om het leven.

Door Yochanan Visser |

Er waren tegenstrijdige berichten over het aantal slachtoffers. Het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten stelde dat de Amerikaanse luchtaanval 17 militieleden doodde tijdens het bombardement.

Vorige week nog vielen Iraakse (door Iran gesteunde) sjiitische milities driemaal Amerikaanse militaire en diplomatieke faciliteiten in Irak aan, met door Iran geleverde raketten. De toename van het aantal raketaanvallen op Amerikaanse faciliteiten in Irak is duidelijk bedoeld als een test voor de regering-Biden, en Iran zit er waarschijnlijk achter. De Iraniërs hebben immers gezien wat Biden deed met hun Jemenitische bondgenoot Ansar Allah, of de ‘Houthi’s’ zoals de internationale media de voornamelijk sjiitische militie noemen, en wat Biden doet met de oude Ameikaanse bondgenoot Saoedi-Arabië.

Biden haalde de Ansar Allah-militie van de Amerikaanse lijst van buitenlandse terreurorganisaties. Ook kondigde hij vorige week aan dat de betrekkingen met Saoedi-Arabië ‘aanzienlijke veranderingen’ zouden ondergaan, nadat de nieuwe Amerikaanse regering een vrijgegeven rapport had gepubliceerd over de gruwelijke moord op de Amerikaans-Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul, Turkije in oktober 2018. Het rapport dateert uit 2019. Het werd geschreven door Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen die zeiden dat het ‘hoogst onwaarschijnlijk’ was dat de moord zou hebben plaatsgevonden zonder de goedkeuring van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, ook bekend als MBS.

Voor de publicatie van het rapport kondigde Biden al aan dat hij alleen zou communiceren met de zieke 85-jarige Saudische koning Salman en niet met MBS, die de feitelijke heerser van Saudi-Arabië is en de veiligheidstroepen bestuurt. Biden belde de koning inderdaad vorige week op en verzekerde hem van de Amerikaanse ‘toewijding om Saoedi-Arabië te helpen om zijn grondgebied te verdedigen nu het wordt geconfronteerd met aanvallen van aan Iran verbonden groepen.’ Later informeerde Biden het publiek over de inhoud van zijn gesprek met koning Salman en kondigde aan dat zijn regering Saoedi-Arabië ‘verantwoordelijk (zal houden) voor schendingen van de mensenrechten.’ Hij voegde eraan toe dat de VS dit ‘over de hele wereld’ doet.

Wereldpolitie?

Er zijn verschillende serieuze problemen met de verklaringen van Biden over de betrokkenheid van de VS bij de veiligheid van Saoedi-Arabië en met de rol van Amerika als mensenrechtenbewaarder ‘over de hele wereld.’ Ten eerste heeft Bidens actie ten opzichte van Ansar Allah onmiddellijk geleid tot een toename van de drone- en raketaanvallen van de militie op Saoedi-Arabië. De laatste poging van Ansar Allah om Saoedische bevolkingscentra te raken kwam op zondagochtend. De Saoedische luchtverdediging onderschepte toen vijf drones en een ballistische raket die de sjiitische groep vanuit Jemen had gelanceerd. De regering-Biden heeft zich niet uitgesproken over de laatste aanval van Ansar Allah tegen Saoedi-Arabië, waardoor de vraag rijst of de VS zich nog echt inzetten voor de veiligheid van Saoedi-Arabië.

Brutale aanval op zee op Israëlisch schip

In feite kunnen Bidens beslissingen over Jemen en Saoedi-Arabië worden gezien als een cadeautje aan Iran, dat het Westen en Israël blijft provoceren door westerse schepen in de Perzische Golf en de Golf van Oman aan te vallen of te kapen. Afgelopen donderdagnacht werd een groot schip van Israëlische makelij tijdens het varen door de Golf van Oman getroffen door wat raketten leken te zijn. De projectielen sloegen een aantal gaten in de bakboord- en stuurboordzijde van het schip, maar raakten niet de machinekamer. Het schip, MV Helios Ray, is eigendom van Abraham (Rami) Ungar, een van de rijkste mensen in Israël. Ungar registreerde het schip op de Bahamas, maar de Iraniërs moeten geweten hebben dat de MV Helios Ray een Israëlisch schip was.

De bemanning van de Helios Ray bleef ongedeerd, en het schip kon omkeren en naar Dubai varen. Daar meerde het zaterdag aan voor reparaties en een onderzoek door Israëlische veiligheidsexperts. De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz vertelde de media dat hij vermoedde dat Iran het Israëlische schip had aangevallen nadat een expert van Dryad Global, een maritiem inlichtingenbureau, had gezegd dat het zeer waarschijnlijk was dat de gaten het resultaat waren van ‘asymmetrische activiteit door het Iraanse leger.’

Strategische dreiging

Dan is er nog een andere zeer verontrustende ontwikkeling in de nu al meer dan vijf jaar durende Jemenitische oorlog. Deze ontwikkeling begon vlak nadat Biden aankondigde dat hij Ansar Allah zou schrappen van de Amerikaanse lijst van terreurorganisaties. De Iraanse bondgenoot is enkele dagen na de aankondiging van Biden begonnen met een grootscheepse aanval op de regio Marib in Noord-Jemen. Marib is een gebied met grote gasvoorraden dat nog steeds wordt bestuurd door de officiële regering, die wordt geleid door president Abd-Rabbu Mansour.

Als Marib in handen valt van Ansar Allah, is de kans groot dat de militie de oorlog in Jemen zal winnen en het land de sjiitische sikkel van Iran zal binnenbrengen. Als dat gebeurt, zal Iran de controle krijgen over de Straat van Bab el-Mandeb, een zeer belangrijk nauw punt in de Perzische Golf. Bijna tien procent van de wereldwijde olietoevoer passeert jaarlijks de Bab el-Mandeb. Iran zou dolgraag de controle over de kleine waterweg hebben, omdat dat zou betekenen dat de Islamitische Republiek de olietoevoer naar het Westen zou kunnen verstoren.

Zoals wij eerder berichtten, bedreigt de Iraanse bondgenoot in Jemen ook Israël met zijn door Iran geleverde raketarsenaal. Israëlische militaire experts verwachten dat Iran al zijn bondgenoten zal gebruiken in een toekomstige oorlog met Israël, en daar hoort Ansar Allah ook bij.

Buitensluiten van Riyad

Dan zijn er nog de opmerkingen en acties van Biden met betrekking tot de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië. De moord op Khashoggi was inderdaad een schokkend voorbeeld van de erbarmelijke staat van dienst van het koninkrijk op het gebied van de mensenrechten. Maar door Saoedi-Arabië apart te zetten en te straffen en tegelijkertijd te proberen weer betrekkingen aan te knopen met Iran, een andere natie in het Midden-Oosten die de mensenrechten op grote schaal schendt, suggereert Biden dat hij geen alomvattende strategie voor het Midden-Oosten heeft.

Saoedi-Arabië is een zeer belangrijke speler in de inspanningen om Iran ervan te weerhouden zijn sjiitische sikkel te vormen en nog meer landen in het Midden-Oosten over te nemen. Het Koninkrijk beschikt over de middelen om een grote bijdrage te leveren wanneer het erom gaat de oorlogszuchtige activiteiten van Iran in de regio te bestrijden.

Het team van Biden bestaat grotendeels uit ex-Obama-ambtenaren die het Midden-Oosten door hun Amerikaanse bril bekijken, maar de innerlijke werking van deze complexe regio niet begrijpen, en dus voorrang geven aan kwesties zoals mensenrechten. Tegelijkertijd zwijgt Biden over de massale schendingen van de mensenrechten door landen als Iran en Egypte.

Om deze reden zouden Israël, Saoedi-Arabië en zijn nieuwe partners in de Golfregio naar verluidt nu praten over het vormen van een eigen coalitie tegen Iran, zoals ook blijkt uit onderstaande video. Deze landen zullen proberen een blok te vormen, dat zal benadrukken dat westerse spelers niet langer kunnen beslissen over de toekomst van het Midden-Oosten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.