Joe Biden als president is geen ramp voor Israël

Over iets minder dan drie maanden kiezen miljoenen Amerikanen een president, tijdens de grootste verdeeldheid die het land heeft gekend. De resultaten zijn ofwel nog vier jaar Donald Trump, ofwel een nieuw tijdperk onder voormalig vice president Joe Biden.

Door Jason Silverman |

In het licht van Covid-19, een economische crisis en toenemende verdeeldheid die in de VS wordt gezaaid, is er op dit moment geen gebrek aan binnenlandse kwesties die de Amerikaanse kiezers bezighouden. Toch zijn er nog steeds veel Amerikanen – zowel in Israël als in de VS – die de steun voor Israël als een centrale kwestie beschouwen, die hun stem in november bepaalt.

Sommigen achten een presidentschap van Biden al slecht voor de Joodse Staat. Deze gedachte komt vooral voort uit het inzicht dat de Democratische partij een scherpe draai naar links heeft gemaakt, waarbij de standpunten van haar progressieve vleugel steeds meer aan kracht winnen. Deze standpunten hebben de neiging om zeer kritisch te zijn ten opzichte van Israël en stimuleren zelfs ideeën zoals het voorwaarden stellen aan de Amerikaanse hulp aan de Joodse Staat.

Bovendien hebben sommige pro-Israëlische groeperingen en voorstanders Donald Trump in Messiaanse tinten afgeschilderd wegens zijn onwrikbare steun voor het land, zijn grote politieke gebaren zoals het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, en zijn afstemming op het havik-achtige beleid van de regering-Netanyahu.

Hoewel Trump is afgeschilderd als de meest pro-Israëlische Amerikaanse president in de geschiedenis van Israël, en Biden als een toegangspoort voor anti-Israëlische houdingen in de VS, zal een president­schap van Biden echt zo slecht zijn?

Ik denk het niet, en dat blijkt ook uit het laatste ontwerp van het Democratisch Partijprogramma 2020.

Het ontwerp van het programma is op 27 juli goedgekeurd en bevat het korte standpunt van de Democraten ten opzichte van Israël. Het begint met de bevestiging van hun overtuiging dat Israël van vitaal belang is voor de belangen van de Verenigde Staten en dat zij zich inzetten voor het behoud van zijn recht op zelfverdediging.

Bovendien bevestigt het programma de steun van de partij voor een tweestaten­oplossing, die het recht van de Palestijnen om met waardigheid in hun eigen Staat te leven verdedigt, evenals het recht van Israël om een Joodse en democratische Staat te handhaven.

Bovendien wordt gesteld dat de democraten zich blijven verzetten tegen terreur en geweld en zich krachtig zullen blijven verzetten tegen de uitbreiding van de nederzettingen. Jeruzalem zal erkend blijven als de hoofdstad van Israël. Tot slot stelt het programma dat de Democraten tegen elke vorm van delegitimisering van Israël zijn, hetzij in de Verenigde Naties, hetzij via de boycot-, desinvesterings- en sanctiebeweging (BDS).

De principes die in dit programma worden gepresen­teerd zijn vrijwel identiek aan die van de vroegere Amerikaanse republikeinse en democratische regeringen. Van een zeer pro-Israël presidentschap van Bush tot een meer kritisch presidentschap van Obama, dat een tweestaten­oplossing steunt, het erkennen van de waarde van zowel Palestijnse als Israëlische levens en zich verzetten tegen de uitbreiding van nederzettingen is altijd een vast onderdeel geweest in het buitenlands beleid van de VS.

Een gematigde Democraat zoals Joe Biden maakt Israël weer een zaak van beide partijen. Vier jaar Donald Trump heeft van Israël bijna een uitsluitend republikeinse, conservatieve kwestie gemaakt. De Amerikaanse politiek is niet zoals die van Israël, waar één enkele partij de regering tientallen jaren achter­een kan domineren. Of Biden nu de verkiezingen in november wint of niet, er komt in de komende jaren een Democraat in het Witte Huis. Hoe meer Israël een onderwerp wordt, dat verbonden is met de conservatieve politiek, hoe slechter de ‘speciale relatie’ met de VS zal zijn zodra een Democratische kandidaat president wordt.

Als thema in de Amerikaanse verkiezingen moet Israël niet worden gezien in termen van de ene partij die de andere wil overtroeven. Er moet een ‘machtsevenwicht’ zijn tussen beide partijen als het gaat om het steunen van Israël. In de afgelopen vier jaar heeft Donald Trump dat evenwicht ten onrechte verschoven ten gunste van de Republikeinse Partij.

De Verenigde Staten zijn op dit moment extreem gepolariseerd. Elk standpunt of beleid van Trump wordt in de ogen van links automatisch gezien als gevaarlijk en immoreel. Datzelfde denkt rechts over elk standpunt of beleid dat verband houdt met de Democraten. Met zijn gematigde programma kan Joe Biden gewoon de kandidaat zijn om Israël terug te brengen in de Amerikaanse consensus en verandering brengen in het feit, dat Israël blijvend een uitsluitend rechtse zaak is geworden.

Op de lange termijn is Israël misschien beter af met een presidentschap van Biden.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.