Joden worden weer toe­gelaten op de Tempelberg

Nadat het 20 dagen voor Joden verboden was om hun heiligste plaats te betreden, werd de Tempelberg zondag weer opengesteld voor Joodse bezoekers. Hamas wilde het verbannen van Joden van de Tempel­berg een voorwaarde voor de wapen­stilstand maken.

Door Redactie Israel Today, TPS |

Afbeelding: De Tempelberg in Jeruzalem blijft in het hart van het conflict. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

De maatregel kwam er na een wapenstilstand die vrijdagochtend vroeg een einde maakte aan Operatie Bewaker van de Muren, na elf dagen van hevige gevechten tussen Israël en de door Hamas bestuurde Gazastrook.

Hamas benadrukte dat het zijn laatste aanval op Israël had gelanceerd om de Tempelberg en Jeruzalem te verdedigen tegen ‘Judaïsering’. Maar Israël had de toegang van Joden tot de heilige plaats al geblokkeerd voordat de eerste Hamas-raketten werden afgevuurd, en stelde met klem dat de aanwezigheid van Joden op de Tempelberg het moslimgeweld in de stad nog verergerde.

De wapenstilstand was nog maar net van kracht of Palestijnse moslims gingen afgelopen vrijdagochtend opnieuw tekeer op de Tempelberg, ook al waren er geen Joden te bekennen. Tien mensen werden gearresteerd naar aanleiding van de uitbarsting.

Israëlische activisten riepen de regering op om ‘het brandpunt van de uitbraak van terro­risme te neutra­liseren’ en de controle over de moskeeën op de Tempel­berg over te dragen van Jordanië en de Palestijnse Autoriteit naar Saoedi-Arabië of ‘een ander land dat naar vrede streeft’.

Ongeveer 1.130 Joden baden op de Tempelberg in de Joodse maand Iyar, die ruwweg overeenkwam met het grootste deel van mei en het begin van juni. De Tempelberg was slechts 15 dagen toegankelijk voor Joden, gedurende 60 van de 696 uren van de maand, minder dan 9% van de totale maand.

Toch betekent dit aantal bezoeken een stijging van 22% van het aantal Joodse bezoekers aan de Tempelberg, vergeleken met hun aantal in deze periode twee jaar geleden. Desondanks moeten Joden hun heiligste plaats, in het hart van hun eigen hoofdstad, nog steeds bezoeken onder zware gewapende bewaking.

Lees ook:
‘Palestijnen grijpen gouden kans voor escaleren conflict’
Saudi’s: Tempelberg en Al Aqsa onbelangrijk voor islam

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.