Joden in Dubai zijn veiliger dan in Europa

In stilte, met hard werken en zonder antisemitische incidenten in zijn geschiedenis, zijn de Verenigde Arabische Emiraten een van de meest tolerante en veiligste landen voor Joden geworden, en dat zegt heel wat in het Midden-Oosten.

Door Edi Cohen |

Afbeelding: Een bezoek aan Dubai is een ervaring die zijn weerga niet kent, vooral voor een Jood die opgroeide in een vijandige Arabische wereld. (Foto: Edy Cohen)

Elke Jood die de VAE bezoekt, kan niet anders dan onder de indruk zijn van de warme behandeling die hij krijgt, het hoge veilig­heids­niveau, om nog maar te zwijgen van de moderne technologie en de wijd­verspreide bouw­activiteiten, schrijft onze corres­pondent voor Arabische Zaken, Edy Cohen. Hij is net terug uit Dubai en stuurde ons zijn indruk van het indruk­wek­kende emiraat

Veel Israëli’s reizen liever naar de Emiraten dan naar Eilat of Cyprus. Turkije is de laatste jaren van tafel vanwege de anti­semitische houding van Erdogan tegenover Joden en Israël. En hoewel de VAE door het Israëlische ministerie van Volks­gezond­heid als risicovol voor Corona­besmetting zijn bestempeld, heeft dat massa’s Israëli’s er niet van weer­houden op het vliegtuig te stappen en naar Dubai te vliegen, dat een geliefde bestem­ming is geworden. El Al verzorgt nu verscheidene wekelijkse vluchten naar Dubai en Abu Dhabi.

Starbucks, Dubai-stijl. (Foto: Edy Cohen)

Na veel wikken en wegen zijn mijn vrienden en ik er onlangs heen gegaan en wij waren verbaasd over de schoonheid van het land en de warme houding van de inwoners en de plaatselijke bevolking die in de horeca werkt. We hebben de Joodse gemeen­schap ontmoet en door heel Dubai getoerd.

Voor mij was het geen een­voudige beslissing om daar­heen te vliegen vanwege mijn persoon­lijke trauma met Arabische landen in het algemeen, en het toenemende antisemitisme in de regio in het algemeen.
Toen ik Libanon, mijn geboorteland, in 1990 verliet, had ik nooit gedacht dat ik ooit nog een Arabisch land zou bezoeken. Mijn angst voor het anti­semitisme en de Jodenhaat in deze landen heb ik sinds mijn kindertijd meege­kregen. Nieuws­artikelen waarin ‘dood aan de Joden’ en ‘dood aan Israël’ wordt verkondigd, zijn in de meeste Arabische landen aan de orde van de dag.

In de meeste Arabische landen is de negatieve impact van het Israëlisch Palestijnse conflict duidelijk, maar in de Emiraten vraagt niemand je naar je godsdienst en lijkt niemand geïnteresseerd te zijn in de politiek van het Midden-Oosten.

Daar is een nieuwe generatie geboren, een generatie die gericht is op hi-tech en onder­nemer­schap, een generatie die de wereld niet met geweld probeert te bekeren. Een generatie die nieuws­gierig is en andere culturen wil leren kennen, met behoud van haar eigen identiteit. Een generatie die de strijd koestert van haar stichtende generatie, de stichters die ervan droomden dat de VAE een eiland van verdraagzaamheid zou worden in een oceaan van haat.

Vandaag de dag wonen er honderden Joodse families in Dubai en Abu Dhabi die vrijheid van godsdienst genieten en de veilig­heid en steun van de autori­teiten genieten. Terwijl alle Arabische landen [behalve Marokko] in de 20e eeuw synagogen hebben afgebroken, bouwt men in de VAE nieuwe synagogen. Dezer dagen legt de familie Avrahimit (een plaatselijke Joodse familie) de laatste hand aan de bouw van het Abrahamic Family House, een complex dat een synagoge, een moskee en een kerk zal omvatten, om de tolerantie en de dialoog tussen volkeren en religies aan te moedigen.

Iedereen die de VAE bezoekt, zal willen terugkeren. Het is gewoon verslavend. Het was mijn eerste reis, maar er zullen er zeker nog vele volgen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.