Joden en Arabieren vechten op straat in Jeruzalem

Door de naderende Palestijnse verkiezingen, waaraan volgens de PA ook Arabische inwoners van Jeruzalem moeten meedoen, is de situatie in de stad gespannen. Een demonstratie van de extreme Joodse Lehava-groep leidde tot gevechten met veel gewonden.

Door Redactie Israel Today |

Het incidentele racistische geweld in de straten van Jeruzalem is de afgelopen dagen geëscaleerd, zoals we schreven in het artikel ‘De TikTok Intifada.’ De vrees neemt toe, dat de oplopende spanning kan leiden tot een veel grotere explosie in de Israëlische hoofdstad

De extreem-rechtse groep Lehava deed donderdag een oproep aan haar volgelingen om zich te verza­me­len bij de Damascus­poort, die aan de rand van het Arabische ‘Oost-Jeruzalem’ ligt, voor een demon­stratie van ‘nationale eer’.


De politie hield 300 leden van de extreem-rechtse groep Lehava tegen om te voorkomen dat ze in botsing komen met Arabische tegen­demon­stranten. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Arabische tegenbetogers verzamelden zich ook, net als honderden politieagenten die de opdracht hadden de twee groepen uit elkaar te houden. Ondanks hun inspanningen lukte dit de politie niet, en de Joodse en Arabische menigten kwamen in botsing.

De meeste gewonden vielen echter doordat de politie de veel grotere Arabische menigte probeerde tegen te houden. Ongeveer 100 demon­stranten en 20 politie­agenten raakten bij de botsing gewond. Tien­tallen anderen, zowel Joden als Arabieren, werden gearresteerd.


De politie gebruikte flitsgranaten tegen Arabische relschoppers voor de Damascus­poort. (Foto: Jamal Awad/Flash90)

Het geweld breidde zich ook uit buiten de Damascus­poort. In een ander deel van Oost-Jeruzalem gooiden Arabieren stenen naar een Joodse auto­mobilist. Toen hij stopte en te voet probeerde te vluchten, werd hij door een menigte aangevallen en in elkaar geslagen.

In de Oude Stad van Jeruzalem slingerde een groep Joodse jongeren voorwerpen naar een Arabisch huis, terwijl de kinderen binnen huilden en hun moeder de aanvallers toeriep: ‘Stoppen!’

Israëlische medici behandelen een gewonde man. Meer dan 100 mensen raakten gewond bij de botsingen. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

De oplopende spanning en het escalerende geweld komen tegen de achtergrond van de komende Palestijnse verkiezingen, waarbij de Palestijnse leiders eisen dat Israël de Arabieren van Jeruzalem toestaat om te stemmen. Israël, dat Oost-Jeruzalem heeft geannexeerd, is daar fel op tegen omdat het daarmee de Palestijnse aanspraken op de stad zou legitimeren.

Het huidige geweld versterkt de bewering van de Palestijnse leiders, dat Jeruzalem een verdeelde stad is en dat de oostelijke helft ervan onder Palestijns-Arabisch bestuur moet komen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.