Jeruzalemdag herdenkt de hereniging van de stad

 

Door Redactie Israeltoday.nl |

Jeruzalemdag is een van de hoogtepunten op de Joodse kalender. Na 2000 jaar hopen en bidden werd de Joodse Staat in 1948 weer opgericht. Maar 19 jaar bleef Jeruzalem een verdeelde stad, er liep een muur dwars door de stad, en de Joodse heilige plaatsen waren onbereikbaar.

Dat veranderde, toen in 1967 Israëls vijanden dreigden de Joodse Staat onder de voet te lopen. Israël wist in de Zesdaagse Oorlog zijn vijanden af te weren en veroverde de Westbank en kreef het gezag over geheel Jeruzalem. Jaarlijks vieren we op Jeruzalem dit wonder van een omkeer in de strijd, waardoor de stad werd herenigd onder Israëlisch bestuur.

In bovenstaande video vertelde Dov Lipman, voormalig Knessetlid en medewerker van HonestReporting, vorig jaar hoe archeologie heeft bewezen van Jeruzalem de oude Joodse hoofdstad is.

In onderstaande video besprak de overleden vroegere opperrabbijn van Groot-Brittannië, Lord Jonathan Sacks, in 1917 (50 jaar na de hereniging) de geschiedenis van Jeruzalem de eeuweige hoofdstad van het Joodse volk.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.