LedenJeruzalem en Tel Aviv

De twee belangrijkste steden van Israël lijken wereldvreemd, en interessant genoeg wordt dit levendig weerspiegeld in het Bijbelse verhaal.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Bijbelstudie
De twee belangrijkste steden van Israël, Tel Aviv (links) en Jeruzalem (rechts), liggen op minder dan een uur van elkaar. Foto: Flash90

Zelfs in Bijbelse tijden functioneerden Jeruzalem en Tel Aviv als twee spirituele centra onder het volk Israël. In Jeruzalem diende de Tempel het volk en in de diaspora was dat Tel Aviv, dezelfde naam die wordt genoemd in Ezechiël 3:15, maar dan gespeld als Tel Abib.

“Zo kwam ik bij de ballingen van Tel-Abib, die bij de rivier de Kebar woonden. Ik verbleef waar zij woonden. Ik verbleef daar ontzet in hun midden, zeven dagen.”

Koning Nebukadnezar was de eerste die de kinderen van Israël in gevangenschap naar Babylon bracht. Tegelijkertijd was de profeet Jeremia actief in Jeruzalem. In de directe omgeving brokkelde het Assyrische rijk, dat 300 jaar lang over de regio had geheerst, langzaam af.

Ondertussen vochten in het oosten en zuiden twee nieuwe grootmachten, Babylon en Egypte, om de Assyrische heerschappij te vervangen tussen de Eufraat en de Sinaï. Het Bijbelse koninkrijk Juda zat er middenin, in een soort impasse door de geopolitieke strijd tussen de twee grootmachten. Het was in deze geestelijke en politieke omgeving dat de profeten zich...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie