Jeruzalem eert laatste Shoah-overlevenden met foto’s

Het aantal overlevenden van de Holocaust op de wereld neemt snel af. Sommige mensen vrezen, dat als zij er niet meer zijn, het steeds moeilijker zal worden om de Holocaust-ontkenners aan de kaak te stellen en de belofte van ‘Nooit meer!’ na te komen.

Door Redactie Israel Today |

Daarom is er de laatste jaren meer onderwijs over de Holocaust geweest en zijn er campagnes gevoerd om de overlevenden van de gruwelijkste genocide uit de geschiedenis te herdenken.

Een van die campagnes staat bekend als het Lonka Project, dat zichzelf omschrijft als ‘een fotografisch eerbetoon aan de laatste overlevenden van de Holocaust die vandaag nog onder ons zijn’.

We moeten hun herinnering bewaren, opdat de vijanden van het Joodse volk ook die niet uitwissen. (Alle foto’s: Yonatan Sindel/Flash90)

De reizende tentoonstelling werd vorig jaar gelanceerd ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz. De ontroerende foto’s worden momen­teel tentoongesteld op het Safra-plein in het gebouwen­complex van de gemeente Jeruzalem.

Zo’n 250 fotografen uit 26 landen boden zich aan om deel te nemen aan het project en ‘een overlevende van de Holocaust vast te leggen in de context, die een uniek en gedenkwaardig statement over hun leven maakt.’

Op de website van het Lonka Project staat: ‘De laatste overlevenden van de Holocaust leven nog steeds onder ons. Wij fotografen – kunst, portret en documentaire-fotografen – kunnen voor het st iets voor hen en voor ons doen.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.