Jeruzalem aanvaardt akkoord vrijlating vrouwelijke soldaten en wacht op reactie Hamas

De Israëlische delegatie keerde zaterdagavond terug uit Doha.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Israëliërs protesteren voor het militaire hoofdkwartier Kirya in Tel Aviv en eisen de vrijlating van gijzelaars in de Gazastrook en de vervanging van de regering-Netanyahu, 23 maart 2024. Foto: Erik Marmor/Flash90.

Israël heeft voorlopig ingestemd met een door de Verenigde Staten bemiddeld akkoord voor de vrijlating van vrouwelijke IDF-soldaten die door Hamas in Gaza worden vastgehouden.

Een delegatie onder leiding van Mossad-directeur David Barnea keerde zaterdagavond terug naar Israël na nog een gespreksronde in Doha, Qatar. Jeruzalem is – naar verluidt – bereid om verder te gaan met een deel van een bredere deal die de vrijlating van vijf vrouwelijke IDF-soldaten zou inhouden in ruil voor 25 Palestijnse terroristen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden (vijf terroristen voor elke vrouwelijke soldaat).

Bronnen vertelden Kan News op zondagochtend echter dat ze betwijfelden of Hamas het voorstel zou accepteren. De terreurgroep eist de vrijlating van nog veel meer Palestijnse veiligheidsgevangenen.

Israëlische vertegenwoordigers vertelden Ynet op zondag dat er geen crisis was in de onderhandelingen en dat de delegatie zou terugkeren naar Doha na een reactie van Hamas, wat meestal een paar dagen duurt. De Hamas-delegatie in Qatar moet communiceren met de leiding in Gaza, die naar verluidt het laatste woord heeft in de onderhandelingen.

CIA-directeur William Burns zal naar verwachting deze week in Washington een ontmoeting hebben met de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant. Burns heeft een actieve rol gespeeld in de gijzelingsgesprekken.

Israël verwerpt de eis van Hamas om de oorlog te beëindigen en de IDF-troepen terug te trekken uit de Gazastrook als onderdeel van een overeenkomst om de gijzelaars, van wie er nog meer dan 100 in gevangenschap zijn, vrij te laten.

Israël wil ook de lichamen van de IDF-soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul, die omkwamen in de Gaza-oorlog van 2014 (“Operation Protective Edge”), als onderdeel van de overeenkomst.

China en Rusland spraken vrijdagochtend in de VN-Veiligheidsraad hun veto uit over een door de VS opgestelde resolutie. Ze stelden dat de tekst niet ver genoeg ging om op te roepen tot een staakt-het-vuren in de oorlog tegen Hamas in Gaza.

De resolutie van Washington, die zes concepten heeft doorlopen, zegt dat een onmiddellijk, duurzaam staakt-het-vuren “absoluut noodzakelijk” is en steunt daartoe “ondubbelzinnig de voortdurende internationale diplomatieke inspanningen om een dergelijk staakt-het-vuren te bewerkstelligen in combinatie met de vrijlating van alle resterende gijzelaars”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox