Jemenitische Houthi’s waarschuwen elk schip op weg naar Israël aan te vallen

Volgens een rapport heeft Israël de VS verteld dat het militaire actie zal ondernemen tegen de Houthi’s als de Amerikanen niet eerst in actie komen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Jemen
Houthi's gesteund door Iran in Jemen. Foto: Henry Ridgwell (VOA), Publiek domein, via Wikimedia Commons

De door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen kondigden zaterdagavond aan dat ze elk schip in de Rode Zee zullen aanvallen dat een verbinding heeft met Israël, ongeacht wie de eigenaar is.

Houthi-leider Mohammed Ali al-Houthi tweette: “De Jemenitische strijdkrachten kondigen aan dat ze de doorvaart zullen verhinderen van schepen die op weg zijn naar de Zionistische entiteit, ongeacht hun nationaliteit, tenzij ze de Gazastrook binnenvaren, waar ze voedsel en medicijnen nodig hebben, en dat dit een legitiem doelwit zal zijn voor onze strijdkrachten.”

Hij voegde eraan toe: “Uit zorg voor de veiligheid van de zeevaart waarschuwen we alle schepen en bedrijven om geen Israëlische havens binnen te varen.”

Hij bedreigde ook schepen die schepen escorteren die onderweg zijn naar Israël.

De Houthis hebben het onlangs gemunt op schepen met Israëlische eigenaren – de Galaxy Leader, die naar de Jemenitische haven Hodeidah werd gebracht, en de Central Park, waarvan de kaping werd verijdeld door de USS Mason. Tijdens de kaping van de Central Park werd een raket afgevuurd op de Mason vanuit door Houthi gecontroleerd gebied in Jemen.

Vanuit hun bases langs de Jemenitische kust kunnen de Houthi-rebellen de scheepvaart in de Rode Zee bedreigen door de Straat van Bab el-Mandeb over te steken, een smalle zeestraat tussen het Arabische schiereiland en Afrika. Een groot deel van alle ruwe olie ter wereld wordt door de zeestraat vervoerd van de Indische Oceaan naar het Suezkanaal en de Middellandse Zee.

De Verenigde Staten hebben met hun bondgenoten in de Golf overlegd over mogelijke militaire actie tegen de Houthi’s als reactie op hun aanvallen, meldde Bloomberg vrijdag, verwijzend naar ambtenaren die bekend zijn met de gesprekken.

De gesprekken bevinden zich in een “voorbereidend stadium” omdat Washington en zijn partners de voorkeur blijven geven aan diplomatie boven een directe confrontatie, aldus het rapport.

Op donderdag meldde de Wall Street Journal dat de regering Biden Israël had gevraagd niet te reageren op de Houthi-aanvallen om te voorkomen dat er een groot regionaal conflict zou ontstaan.

De Israëlische televisiezender Channel 12 meldde zaterdagavond dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu desondanks tegen de Amerikaanse president Joe Biden had gezegd dat Jeruzalem militaire actie zou ondernemen tegen de Houthi’s als de Amerikanen niet als eerste in actie zouden komen.

Casus belli

Een van de belangrijkste aanleidingen voor de Zesdaagse Oorlog in 1967 was de afsluiting van de Straat van Tiran voor Israëlische scheepvaart door Egypte, waardoor de Joodse staat effectief werd afgesneden van de Rode Zee en internationale scheepvaartroutes.

Het sluiten van de Straat Bab el-Mandeb aan het zuidelijke einde van de Rode Zee voor alle schepen die van of naar Israël reizen, zou hetzelfde effect hebben.

Voortdurende aanvallen

Op zaterdagavond kondigde de Franse marine aan dat het fregat Languedoc in de Rode Zee twee drones had neergeschoten die “recht op hen afkwamen” vanuit een havenstad in Jemen die door de Houthi’s wordt gecontroleerd.

De door Iran gesteunde groep vuurde woensdag een oppervlakte-raket af op Israëls zuidelijke kuststad Eilat. De raket werd onderschept door het Arrow luchtverdedigingssysteem van Israël.

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas hebben de Houthi’s verschillende raketten afgevuurd op de Joodse staat.

Als reactie op de aanvallen heeft Israël zijn marineaanwezigheid in het Rode Zeegebied verhoogd.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox