Israëls nieuwe werkwijze tegen Iran

Het Israëlische leger en de Israëlische inlichtingen­diensten veranderen in toenemende mate hun modus operandi, hun werkwijze, in wat men noemt ‘de oorlog tussen de oorlogen’, de strijd tegen de Islamitische Republiek Iran en haar vele bondgenoten.

Door Yochanan Visser |

Dit is zichtbaar geworden in Iran zelf. Daar hebben sinds eind juni een reeks mysterieuze explosies het Iraanse kernwapen programma ontwricht. Ook werden infrastructuur en faciliteiten van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) beschadigd, zoals we al eerder meldden. Cyberoorlogsvoering is in toenemende mate Israëls meest effectieve middel tegen het Iraanse kernwapenprogramma geworden. Maar ook de Mossad, het beroemde Israëlische spionagebureau, is actief in Iran, zoals eind januari 2018 duidelijk werd. Een groot Mossad-team viel toen het geheime nucleaire archief van Iran binnen, in een buitenwijk van Teheran, en stal de nucleaire geheimen van de Islamitische Republiek.

Iraniërs helpen Israël

De Mossad krijgt waarschijnlijk hulp van ontevreden Iraniërs, die de haat van het regime voor Israël niet delen, en opereert niet via ‘lone-wolf’-agenten, zoals de nieuwe populaire Israëlische tv-serie ‘Teheran’ suggereert.

Als de Israëlische inlichtingendienst in staat is om vooraanstaande leden van Hamas’ Izz-Ad-Din Al-Qassam-brigades (de fanatieke militaire tak van de soennitische terreurorganisatie) te rekruteren, zoals bleek uit berichten in de Israëlische media deze week, dan geldt dat ook voor Iran, dat moeite heeft om te begrijpen hoe er bijna twee weken geleden een bom is geplaatst in zijn nucleaire faciliteit Natanz. De krachtige bom vernietigde bijna twee-derde van een productiehal, waar Iran werkte aan de ontwikkeling van twee nieuwe typen centrifuges, die de verouderde IR-1-centrifuges hadden moeten vervangen.

Iraanse leugens onthuld

De Iraniërs bevestigen nu dat het nucleaire programma een tegenslag heeft opgelopen van slechts drie maanden, maar dat kan ook niet waar zijn, net zoals ze hebben gelogen over een explosie in een voorstad van Teheran, afgelopen vrijdagochtend. Het regime loog over het doelwit en wat er werkelijk is gebeurd. Het was een explosie in een fabriek die gascilinders produceert, beweerde het regime. Ondertussen ontkenden andere ambtenaren van het regime botweg, dat er een explosie had plaatsgevonden, ondanks het feit dat er beelden van de nachtelijke explosie op de sociale media waren gepubliceerd. Het doelwit was echter een basis van de IRGC.

‘Er zijn twee ondergrondse faciliteiten, een locatie verbonden aan chemisch wapenonderzoek en een niet-geïdentificeerde militaire productieplaats,’ vertelde een Amerikaanse deskundige aan The New York Times over het gebied waar de ontploffing voorkwam.

Amerikaans-Israëlische aanval op Iran

Bronnen in Jordanië die anoniem wilden blijven, vertelden Israel Today dat in totaal vier Iraanse nucleaire locaties en een onbekend aantal andere militaire faciliteiten zijn aangevallen in de afgelopen twee weken. Sommigen daarvan werden aangevallen door geavanceerde (Israëlische) raketten die niet kunnen worden gedetecteerd door antiraketbatterijen of radars. Dezelfde bronnen zeggen dat in dezelfde periode ook Iraanse doelen in Irak zijn aangevallen, en dat dit alles het gevolg is van de toenemende samenwerking tussen Israël en de Amerikaanse militaire- en inlichtingendiensten. Het doel is om de druk op Iran zodanig op te voeren dat het regime in Teheran niet langer in staat is om zijn programma van regionale overheersing en zijn kern­wapen­programma voort te zetten.

Israël kijkt altijd toe

Een bericht in de Arabische media deze week gaf meer inzicht in de manier waarop Israël, en met name de Mossad, opereert tegen vijanden van de Joodse Staat in vijandelijk gebied. Zaman al-Wasl, een Syrische nieuwssite die werd opgericht in Homs in het noordwesten van Syrië, onthulde dat Mossad-agenten veel geavanceerde spionageapparaten hadden geplaatst in kantoren van het Syrische leger en het regime van dictator Bashar al-Assad.

Sommige van deze apparaten werden geïnstalleerd tijdens de bouw van deze kantoren en waren verborgen in meubilair, muren en plafonds, terwijl een geavanceerde camera met hoge resolutie werd gevonden tussen totsblokken langs de kust van een eiland, waar het Syrische leger een raketbasis heeft. Sommige van deze apparaten waren al jaren bezig met het opnemen, filmen en doorgeven van informatie aan Israëlische spionage­satellieten, totdat ze werden gevonden tijdens routine-inspecties.

Terwijl het regime van Assad zweeg over de 22 gevonden spionage-apparaten, werd de ontdekking van het camerasysteem, dat beelden verstuurde van wat er gebeurde op de raketbasis op het eiland bij de havenstad Tartus in het noordwesten van Syrië, gepubliceerd op de door de staat gecontroleerde Syrische televisie. Dit werd gedaan ter ondersteuning van de bewering dat Israël een wereldwijde samenzwering tegen het Assad-regime leidde.

Nieuwe speciale eenheden

Dan is er nog het feit dat de Israëlische luchtmacht (IAF) heeft besloten een nieuwe speciale-eenheid-vleugel op te richten in het licht van de ‘oorlog tussen de oorlogen’ met Iran. De woordvoerder van de IDF bracht een verklaring uit, waarin staat dat de oprichting van de speciale eenheid (Wing 7) noodzakelijk is geworden in het licht van de ‘uitbreiding van de dreigingen in verschillende arena’s.’

Wing 7 zal ‘een aanvullend en uniek onderdeel zijn van de operaties van de IAF door middel van speciale operaties achter de vijandelijke linies, tijdens routine, en in tijden van nood om luchtmissies uit te voeren,’ zo luidde de verklaring verder. De nieuwe IAF-divisie maakt deel uit van het ‘Momentum’-meerjarenplan van de IDF dat tot doel heeft de operationele effectiviteit en de dodelijkheid van het Israëlische leger te verbeteren. Het omvat verschillende beroemde speciale-eenheidstroepen, zoals Shaldag, dat vaak in vijandelijk gebied opereert.

Samenwerking

De bovengenoemde Jordaanse bronnen beweren bovendien dat Israël nauw samenwerkt met de Arabische Golfstaten en de Verenigde Arabische Emiraten, voornamelijk om de groeiende Iraanse dreiging voor de regio en de wereldvrede in te perken. Israëlische gevechtsvliegtuigen die ver van het thuisfront missies uitvoeren, tanken in de VAE, terwijl het kleine Arabische land in de Golfregio ook samenwerkt met de Israëlische inlichtingen­diensten in de oorlog tussen de oorlogen tegen Iran, aldus de Jordaniërs.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.