Israëls Mossad doet veel meer dan spioneren

De beroemde Israëlische inlichtingendienst Mossad doet tegen­woordig veel meer dan top­terro­risten bespio­neren en uitschakelen. Hij was ook betrokken bij de normali­se­ring met de Gofstaten en de snelle aankoop van medische materialen betreffende het coronavirus.

Door Yochanan Visser |

Yossi Cohen, de huidige directeur van de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst Mossad, heeft een reputatie opgebouwd als iemand die buiten bekende kaders denkt. Hij is een zeer intelligente man die de allure van het bureau heeft hersteld.

De Mossad (‘Instituut voor Inlichtingen en Speciale Operaties’) was verantwoordelijk voor de spectaculaire operatie in de Iraanse hoofdstad Teheran, waarbij een groot deel van het geheime, nucleaire archief van Iran werd gestolen en via Azerbeidzjan naar Israël werd gevlogen, zonder dat de Iraanse veiligheidsdiensten er iets aan konden doen.

Cohen stond ook achter de huidige toenadering tussen Israël en gematigde Arabische landen zoals Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Soedan. In zijn functie als Mossad-directeur reisde Cohen vaak in het geheim naar Arabische landen voor gesprekken met zijn Arabische tegen­hangers, en die gesprekken gingen niet alleen over het gevaar dat Iran vormt voor deze landen en Israël, zoals nu duidelijk is geworden.

Vorige week werd bekend, dat Cohen had onthuld dat normalisatie in de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Israël een reële mogelijkheid is geworden en dat deze normalisatie waarschijnlijk zal plaatsvinden na de presidents­verkiezingen in de Verenigde Staten. De Mossad-directeur vertelde dit aan zijn naaste mede­werkers, maar het nieuws werd gelekt naar Israëlische media zoals de nieuwssite N12 en The Jerusalem Post.

Cohen zei tijdens dezelfde gesprekken dat Oman het volgende Arabische land zal zijn dat de betrekkingen met Israël normaliseert, maar ook dit zal moeten wachten tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Volgens onderzoeksgroep Zogby wil 80 procent van de inwoners van Saoedi-Arabië een vredesakkoord met Israël, en volgens de Israëlische denktank Mitvim geldt hetzelfde voor de burgers van Israël.

Mitvim-onderzoeker Eli Podeh zei in een recent artikel voor de Israëlische nieuwssite Walla!, dat geheime contacten tussen de Arabische Golfstaten en Israël al meer dan 50 jaar bestaan en dat er nu een ideale gelegenheid is om de betrekkingen tussen Israël en deze Arabische landen officieel te normaliseren.

Cohen heeft niet alleen het budget van de Mossad vergroot, maar ook zijn werkterrein. (Foto: Miriam Alster / Flash90).

Mossad werd tweede grootste inlichtingendienst
Onder leiding van Cohen is de Mossad een organisatie geworden met een steeds groter wordend budget, terwijl de IDF te maken heeft met krimpende budgetten. Een rapport van de Reken­kamer van augustus 2020 onthulde dat het spionage­dienst zijn budget van 1,5 miljard shekel (375 miljoen Euro) overschreed en momenteel 2,6 miljard shekel (650 miljoen Euro) bereikt. Dit maakt de Mossad qua budget het op een na grootste spionageagentschap ter wereld, na de Amerikaanse CIA.

De organisatie doet momenteel veel meer dan het bespioneren en liquideren van terroristen, zoals beschreven in het boek Rise and Kill First (Nederlandse vertaling: Schaduwoorlog) van de Israëlische onderzoeksjournalist Ronen Bergman. Bergman heeft contacten met de Israëlische inlichtingendienst en schreef dit boek over de clandestiene operaties van de Mossad in de 72 jaar dat de staat Israël bestaat, en beschrijft de vele liquidaties van terroristen die een directe bedreiging vormden voor het bestaan van Israël.

Een veelzijdig bureau
Tijdens de huidige Corona-crisis werd de Mossad onder leiding van Cohen ook een belangrijke speler in de strijd tegen COVID-19.

De Mossad was de eerste Israëlische organisatie die afgelopen maart tienduizenden kwaliteitsgelaatsmaskers naar Israël bracht, en ook dit was het werk van Cohen, die de maskers kocht uit een van de Arabische Golfstaten, hoogstwaarschijnlijk de Verenigde Arabische Emiraten, de eerste natie die vorige maand een normalisatie-overeenkomst met Israël sloot.

Tegelijkertijd zorgde de Mossad voor beademings­apparatuur, testkits en bescher­mende kleding voor artsen en verpleegsters, evenals andere medische apparatuur die Israël nodig heeft om het Coronavirus te bestrijden.

De Mossad-directeur was destijds eveneens hoofd van het Joint Procurement Command Center in Israël, die de aanschaf van medische apparatuur en vitale bescher­mings­middelen coördineerde, een rol die in mei werd overgenomen door het ministerie van Volksgezondheid.

Heeft Cohen politieke ambities? Velen hopen dat Cohen op een dag Netanyahu zal uitdagen voor het premierschap. (Foto: Haim Zach / GPO).

Deze week werd onthuld dat Cohen ook in het geheim een Chinees Corona-vaccin naar Israël heeft gebracht, iets dat niet onafhankelijk kon worden bevestigd, aangezien de Israëlische regering zwijgt over deze nieuwe Mossad-operatie. Deze stilte houdt waarschijnlijk verband met spanningen in de betrek­kingen tussen de Verenigde Staten en China. Israël is door de Ameri­kaanse regering onder druk gezet om zijn handels­betrekkingen met China te verminderen om te voor­komen dat Peking te veel invloed krijgt op de infra­structuur en andere gevoelige zaken in de Joodse Staat.

Channel 12 News in Israël is er echter van overtuigd dat de Mossad het vaccin naar Israël heeft gebracht, waar het eerst zal worden getest in zogenaamde ‘proeven’.

Onderzoekers in Israël en de rest van de wereld zijn al maanden verwoed op zoek naar een effectief vaccin tegen COVID-19 en een medicijn dat Corona-patiënten kan genezen. Het Israel Institute for Biological Research maakte zondag bekend dat het ook een vaccin tegen Coronavirus heeft ontwikkeld, dat al door het ministerie van Volks­gezondheid is goedgekeurd voor menselijke proeven. Volgens minister van Defensie Benny Gantz zijn er al zo’n 25.000 doses van het vaccin klaar, en hij zei maandag dat ‘dit een dag van hoop was voor de burgers van Israël’.

De termijn van Yossi Cohen als Mossad-directeur, die al met een jaar is verlengd, loopt volgend jaar af, en sommigen in Israël hopen dat hij de politiek zal ingaan, aangezien zij hem zien als het enige alternatief voor de huidige Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Het valt echter nog te bezien of Cohen politieke ambities heeft.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.