Israëls geest van vrijwilligheid en de ecologische ramp

Een van de ergste ecologische rampen van Israël veroorzaakte afgelopen weekeinde wijdverbreide vervuiling langs de Middellandse Zeekust van het land. Onder leiding van de Parkenautoriteit zetten duizenden vrijwilligers en militairen zich in om de teer op te ruimen.

Door Jason Silverman |

Afbeelding: Militairen in actie om de ecologische ramp op te ruimen. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De vervuiling met stookolie of teer is vermoedelijk veroorzaakt door lekkage of lozing door een schip. Grote plakkaten teer werden op de stranden van Israël gevonden, van de noordelijke stad Rosh Hanikra tot Ashkelon in het zuiden. De stranden zijn nu tot nader bericht voor het publiek gesloten.

Het is nog onbekend hoe schadelijk dit is geweest voor het leven in de zee op die plaatsen. Er zijn een aantal dode dieren aangespoeld op het strand, waaronder een walvis en zeeschildpadden. Veterinaire ziekenhuizen hebben het op zich genomen om zoveel mogelijk nog levende besmeurde dieren te behandelen. Sommigen vonden naar verluidt zwarte vloeistof in de longen van de dieren, veroorzaakt door de teer die naar de stranden van Israël drijft.

Zeebiologen nemen monsters van een dode walvis die op het strand was aangespoeld. Zwarte vloeistof werd in zijn longen gevonden. (Foto: Flash90)

De jonge walvis is op het Nitzanim strand begraven. De plaats is gemerkt, en wanneer de zachte delen zijn vergaan wordt hij in 2023 opgegraven voor studie.

De exacte bron van de vervuiling is onbekend en wordt momenteel onderzocht. Israël ontving de toegang tot satelliet­beelden van het Europese maritieme veiligheids­bureau, die een donkere plek tonen op ongeveer 50 kilometer van de kust, waarschijnlijk is dat olie. Volgens het ministerie van Milieubescherming werden tien schepen geïdentificeerd die in dat gebied hebben gevaren, en het is zeer waarschijnlijk dat een daarvan verantwoordelijk is voor de ramp.

Vanwege de zeer gevoelige aard van het onderzoek, heeft een Israëlische rechter maandag op verzoek van het ministerie van Milieu­bescherming een publicatie­verbod uitgevaardigd. In een officiële bekendmaking van het ministerie staat, dat het publiceren van elk materiaal in deze kritieke fase waarschijnlijk het ‘complexe onderzoek met internationale componenten´ zal ondermijnen.

Teer en olie vervuilden meer dan 150 kilometer van de kust. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ondanks de grote schade die door de ramp is aange­richt, laat die ons zien hoe soms de duisternis veel licht kan produceren.

Onmiddellijk nadat de catastrofe bekend werd, begon­nen duizenden Israëli’s het hele land te organi­seren hoe ze de stranden schoon gaan maken. Zaterdag, slechts enkele uren na de ontdekking, gingen personen en groepen op eigen initiatief met vuilnis­zakken en hand­schoenen naar de stranden, klaar om te helpen bij het schoonmaken.

Israëli’s reageerden snel op de oproep om in actie te komen. (Foto: Flash90)

De Natuur- en Parkenautoriteit van Israël was deze week de centrale instantie, verantwoordelijk voor het organiseren van vrijwilligers. Op zijn website wordt elke dag een lijst met stranden en tijden gepubliceerd waar de bevolking kan helpen schoonmaken. Andere non-profit­organisaties helpen mee bij deze inspanningen en verspreiden relevante informatie op hun eigen sociale media-pagina’s en websites. Tot nu toe hebben Israëli’s uit alle bevolkingsgroepen-religieus, seculier, Joods en Arabisch – de oproep beantwoord.

Ook soldaten werden ook ingezet om onze stranden op te ruimen. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De massale inspanning van burgers om de stranden schoon te maken, is plezierig, maar niet verras­send. Israël kent een geest van geven en vrijwilligers­werk. Gedurende de Coronacrisis zijn meerdere initiatieven gelanceerd om te helpen bij het kopen van bood­schap­pen, medicijnen afleveren, babysit en andere karweitjes voor ouderen, en tevens voor gezinnen die niet in staat waren om hun huizen te verlaten. en voor gezinnen die hun huis niet konden verlaten. Ook in tijden van nationale crisis, zoals oorlog, komt het maatschappelijk middenveld in actie en biedt hulp aan degenen die het zwaarst door het conflict zijn getroffen.

Of het nu gaat om conflicten, Corona of ecologische rampen, Israëli’s zorgen voor hun samenleving en hun land, en tonen dat door hun niet aflatende geest van vrijwilligerswerk en hun scherp gevoel voor sociale verantwoordelijkheid.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.