Israëls economische epidemie is hartverscheurend

Enkele deskundigen waar­schuw­den dat de gevolgen van langdurige beper­kingen waar­schijnlijk schadelijker zullen zijn dan het corona­virus zelf. Een zichtbaar blijk van dit probleem is het toren­hoge aantal werkloze Israëli’s die hun kinderen niet kunnen voeden en hun toevlucht nemen tot winkel­diefstal om te overleven.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Israëli’s protesteren tegen de voort­durende lock­downs. Op het span­doek staat: ‘400.000 hongerige kinderen’. (Foto: Miriam Alster/Flash90).


Channel 12 News
bracht deze week verslag uit over dit hartverscheurende fenomeen en sprak zowel met wanhopige ouders, die geen andere mogelijkheid zien, als met de eigenaars van kleine plaatselijke winkels, die te lijden hebben gehad onder een toename van winkel­diefstallen.

Een miljoen werklozen
Het werkloosheidscijfer in Israël ligt momenteel net onder de 25%, wat betekent dat meer dan 1 miljoen Israëli’s in het afgelopen jaar hun baan hebben verloren. Daar komt nog bij dat een groeiend aantal kleine bedrijven failliet gaat, omdat ze als niet-essentieel worden beschouwd en daarom hun winkels of kantoren niet kunnen openen.

In de eerste maanden van de crisis was het mogelijk om vol te houden in de hoop dat de economie snel weer normaal zou worden. Maar een jaar later zijn de mensen letterlijk uitgehongerd en er is niemand meer tot wie ze zich kunnen wenden.

‘Je komt op een punt waar je bedelt om 5 shekels hier, 7 shekels daar,’ vertelde een man met de naam ‘Yehudah’ aan Channel 12, eraan toevoegend dat ‘mensen mijn telefoontjes niet meer beantwoorden. Ze weten dat ik om geld ga vragen. Maar ik heb geen andere mogelijkheid.’

Geen andere mogelijkheid, dat wil zeggen, dan zich te wenden tot diefstal, en Yehudah gaf beschaam toe dat hij dit had gedaan.

‘Als mijn kind zegt: ‘Papa, ik heb honger, ik wil eten,’ en ik moet hem naar de buurman sturen om te bedelen voor een sneetje brood, dan kan ik dit gewoon niet langer aan,’ zei hij. ‘Helaas ben ik naar de supermarkt gegaan en heb ik dingen meegenomen zonder te betalen.’

De eigenaar van een kruidenierszaak in Tel Aviv legde uit dat mensen tegen­woordig vaak binnen­komen en voor een paar kleine artikelen betalen, terwijl ze veel meer artikelen in hun tas verstoppen. ‘Je ziet de schaamte in de ogen’, zei hij.

Volgens de rapportage wordt tegenwoordig het vaakst babyvoeding gestolen. De eigenaar van een van de apothekersketens in Israël getuigde dat winkeldiefstal epidemische afmetingen heeft aangenomen, omdat wanhopige mensen op zoek zijn naar een manier om te overleven.

Lees ook: Woede in Israël na massale orthodoxe begrafenissen, Frustratie in Israël over lockdown ondanks vaccinatie.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.