LedenIsraëls dilemma met betrekking tot de oorlog in Oekraïne

Nadat Zelensky was uitgeroepen tot ‘s werelds invloedrijkste Jood, haalde hij uit naar Israël omdat het had nagelaten Oekraïne te helpen tegen Rusland.

Door Jochanan Visser | | Onderwerpen: Oekraïne, Rusland
Israëli's in Tel Aviv protesteren tegen de aanhoudende oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Foto: Tomer Neuberg / Flash90

Deze analyse gaat over de relaties tussen Israël enerzijds en Oekraïne en Rusland anderzijds. Die relaties zijn gecompliceerd geraakt na de Russische inval in Oekraïne en kunnen andere verstrekkende gevolgen hebben voor de belangen van Israël zoals we zullen zien.

Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne, werd dit weekend door de redactie van The Jerusalem Post uitgeroepen tot de meest invloedrijke Jood ter wereld. De Engelstalige Israëlische krant publiceert ieder jaar een lijst van de vijftig meest invloedrijke Joden ter wereld en dit was voor het eerst in lange tijd dat een Israëlische premier niet de toppositie kreeg. Demissionair premier Yair Lapid werd nummer twee. Ex-premier Benjamin Netanyahu nam de vijfde positie in.

Zelensky, een voormalige komiek en acteur, heeft echter tot nu toe weinig invloed gehad op het Israëlische beleid ten opzichte van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De leider van het door oorlog geteisterde land heeft Israël regelmatig bekritiseerd over de weigering...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie