Israëls ‘Corona Wachters’ gaan de straat op

Wegens de toename van het aantal Corona besmet­tingen, begint Magen David Adom (MDA) met het project ‘Corona Wachters’, om het publiek te leren hoe het virus werkt en hoe de keten van infecties onder hun familie, vrienden en collega’s te door­breken.

Door Redactie Israel Today |

Daarnaast trainde MDA (dat is het Israëlische Rode Kruis) zijn jeugdvrijwilligers om het publiek te helpen door het uitdelen van mondkapjes, het verspreiden van informatie, en hen te leren verantwoordelijkheid te nemen.

‘Als onderdeel van het project nodigen we het publiek uit voor een kosteloze korte online cursus over het coronavirus. De cursus leert het publiek ook om de blootstelling aan het virus te verminderen en bij te houden, wat helpt bij het epidemiologisch onderzoek in geval van een infectie’, legt Dr. Eli Yaffe, adjunct algemeen directeur van de MDA, uit. ‘Bovendien hebben de jeugdvrijwilligers van MDA mondkapjes aan het publiek uitgedeeld en hen geïnformeerd over de pandemie en de preventiemethoden om het publiek bewust te maken en te helpen de besmet­tings­cyclus te doorbreken’.

Als onderdeel van het programma worden de nieuwe Corona Wachters onderwezen over het virus en de manieren van infectie en vermijding, terwijl ze het belang van het dragen van een mondkapje en van sociale afstand benadrukken. Degenen die de online cursus voltooien zullen een persoonlijk dagboek bijhouden, waarin zij hun interacties tijdens de laatste 14 dagen zullen opnemen, met als doel de cyclus van besmettingen te onderbreken en in geval van een besmetting, te zorgen dat aanzienlijk minder mensen aan het virus worden blootgesteld.

Het is momenteel zo, dat als iemand zich niet goed voelt, hij naar de dokter gaat, op een afspraak wacht, naar een coronatest wordt gestuurd, wacht op de resultaten en pas dan, als het resultaat positief is, begint het epi­demio­logisch onderzoek. Het dagboek dat de Corona Wachters bijhouden is bedoeld om de cyclus van besmettingen te verkorten. Het zal, indien nodig, helpen om snel, onmiddellijk en effectief al die mensen te informeren met wie de patiënt in de afgelopen 14 dagen contact heeft gehad.

Educatie en het bijhouden van een goede administratie is de sleutel tot preventie. (Foto: MDA)

Daarnaast zullen Corona Wachters in onderwijs­instellingen en openbare bijeen­komsten lesgeven over het belang van het naleven van de richtlijnen. In de begin­fase hebben tientallen MDA-vrijwilligers zich bij het project aangesloten om als ‘Tav Sagol’ (‘Paars Label’)-instructeurs in de gemeenschap te dienen en te helpen om mensen bewust te maken van de voor­zorgs­maat­regelen en gevaren.

Adi Ra’anan (17), een jeugdvrijwilliger uit de regio Jeruzalem van de MDA, die deelneemt aan het project:
‘De laatste tijd hebben we veel activiteiten uitgevoerd om op het hoogtepunt van de tweede golf de cyclus van infecties te voorkomen. We leren zoveel mogelijk over het virus om het publiek, dat natuurlijk erg gestrest is, zoveel mogelijk kennis bij te brengen. We zijn hier om uit te leggen, bewust te maken en te helpen. Ook al heb ik geen dienst in de ambulance en levens red – ik heb het gevoel dat ik het op een andere manier doe, door begeleiding en gesprekken. Mensen accepteren onze dienst op een mooie en respectvolle manier en gebruiken ons om de cyclus van de infectie te doorbreken en gezonder te zijn.’

Eli Bin, algemeen directeur van de MDA:
‘Magen David Adom heeft zich voorgenomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en te werken aan het voorkomen van de cyclus van infecties. Samen, hand in hand met het grote publiek en terwijl we hen bewust maken, zullen we ons inzetten tegen het coronavirus, om het aantal infecties drastisch te verminderen.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.