Israëls ‘117 Squadron’ na 67 jaar met pensioen

De Israëlische luchtmacht (IAF) heeft haar oudste squadron F-16 gevechtsvliegtuigen, het 117e Eerste Squadron, bijna 70 jaar na de oprichting, officieel met pensioen gestuurd. Sinds de oprichting in 1953 heeft het squadron deelgenomen aan elke Israëlische oorlog en 125 vijandelijke vliegtuigen neergeschoten. Het squadron was gestationeerd op de luchtmachtbasis ‘Ramat David’ vlakbij de noordelijke stad Haifa.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Het squadron vloog eerst met de ‘Gloster Meteor’, een vliegtuig van Engelse makelij, dat ook heeft dienst gedaan bij de luchtmacht van o.a. Nederland en België. Met dit toestel schoot het een Syrische ‘Gloster Meteor’ neer, wat toen een primeur was omdat dezelfde types vliegtuig met elkaar in gevecht waren.
Tijdens de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 vloog het ‘117 Squadron’ met de Mirage III van Franse makelij, en was het eerste die een Syrische MIG 23 van Russische makelij neerschoot.

Israël ontving begin 1980 de eerste F-16’s uit Amerika, toen een gloednieuw toestel, dat uiteindelijk door tal van landen werd gebruikt. Ook met de F-16 had Israël een primeur; het was het eerste land dat de F-16 inzette in een gevechtsmissie.

Op 7 juni 1981 stegen acht F-16’s van het ‘117 squadron’ en zes F-15’s van een ander squadron op uit Israël en vlogen naar Irak en bombardeerden daar nabij Bagdad de ‘Osirak’ kerncentrale plat.

Alle toestellen keerden heelhuids terug in Israël. Een van de piloten van het ‘117 Squadron’ die meedeed aan deze operatie, genaamd ‘Opera’ was Ilan Ramon. Hij was de eerste Israëli in de ruimte, maar kwam op tragische wijs om het leven toen bij de terugvlucht in januari 2003 de spaceshuttle ‘Columbia’ verongelukte.

Een Gloster Meteor, het eerste vliegtuig waarmee het squadron vloog.

De sluiting van het squadron werd ondernomen als onderdeel van het meerjarige ‘Tnufa’ (momentum, beweging) programma, dat gebaseerd is op het bevorderen van de capaciteiten van de IAF, met het oog op de noodzaak van efficiëntie en in het licht van beoordelingen van toekomstige uitdagingen. Het programma bevordert ook de aanschaf van 5e generatie vliegtuigen zoals het F-35I ‘Adir’ gevechtsvliegtuig.

Het squadron vloog de laatste dertig jaar met de F-16C ‘Barak’ (bliksem), en was een van de slechts twee gevechtssquadrons die in het noorden van Israël waren gestationeerd. Het is dan ook uitgebreid ingezet tegen bestaande dreigingen in de noordelijke regio. Het squadron is in alle sectoren operationeel blijven trainen en opereren tot de dag dat het werd stilgelegd. Alle commandanten en soldaten van het squadron zetten hun activiteiten in de luchtmacht voort en zullen worden geïntegreerd in andere eenheden.

IAF-commandant generaal-majoor Amikam Norkin zei bij het opheffen van het squadron: ‘De geest van het eskader, het menselijk kapitaal, de gevallenen van het eskader en hun families zijn degenen die diep in ons hart gegrift staan en zij zijn degenen die de erfenis van het eskader in de geschiedenis zullen voort laten leven. Ik ben trots op je, eskader 117, je hebt het goed gedaan.’

Bronnen: o.a. WIN, INN.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.