Een nieuwe molecuul, ontwikkeld door Israëlische wetenschappers van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, kan leeftijdsgebonden ziekten zoals Alzheimer en Parkinson voorkomen met een constante vernieuwing van de vitaliteit van de cellen in zieke weefsels.
Een studie onder leiding van de professoren Einav Gross en Shmuel Ben-Sasson van de faculteit Geneeskunde van de Hebreeuwse Universiteit (HU) heeft een groep moleculen geïdentificeerd die cellen in staat stellen beschadigde onderdelen te repareren. Hierdoor kunnen deze weefsels hun goede functie behouden. De doeltreffendheid van de moleculen werd aangetoond op een modelorganisme.
Het onderzoeksteam onderzocht het effect van verschillende therapieën op de levensduur en de levenskwaliteit en bewees met succes dat zij de cellen kunnen beschermen tegen beschadiging.
Momenteel is een belangrijke factor in verouderende weefsels de verminderde doeltreffendheid van het kwaliteitscontrolemechanisme van de cel, wat leidt tot de opeenhoping van defecte mitochondriën.
Professor Gross legde uit dat “mitochondriën, de ‘energiecentrales’ van de cel, verantwoordelijk zijn voor de energieproductie. Zij kunnen worden vergeleken met kleine elektrische batterijen die de cellen helpen naar behoren te functioneren. Hoewel deze ‘batterijen’ voortdurend verslijten, beschikken onze cellen over een geavanceerd mechanisme dat defecte mitochondriën verwijdert en vervangt door nieuwe”.
Dit mechanisme vermindert echter met de leeftijd, wat leidt tot disfunctie van de cellen en verslechtering van de weefselactiviteit. Dit degeneratieve proces ligt aan de basis van veel ouderdomsziekten, zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, hartfalen en sarcopenie, die steeds vaker voorkomen.
De studie van Gross en Ben-Sasson kan verreikende praktische toepassingen hebben aangezien hun nieuwe technologie, ontwikkeld aan de HU, heeft bijgedragen tot het creëren van innovatieve verbindingen om ziekten te behandelen die momenteel ongeneeslijk zijn. De studie toonde ook aan dat deze moleculen preventief kunnen worden gebruikt.
“We hopen dat we in de toekomst in staat zullen zijn om de ontwikkeling van veel leeftijdsgebonden ziekten aanzienlijk te vertragen en de levenskwaliteit van mensen te verbeteren,” deelde Ben-Sasson mee.
Om hun belangrijke onderzoek vooruit te helpen en te vertalen naar een medische behandeling voor een verscheidenheid aan patiënten, richtte het onderzoeksteam samen met Yissum, het tech-transfer bedrijf van de Hebreeuwse Universiteit, Vitalunga op, een startup die momenteel bezig is met de ontwikkeling van dit medicijn.
“De bevindingen van Ben-Sasson en Gross zijn van grote waarde voor de wereldwijde vergrijzende bevolking,” merkte Itzik Goldwaser, CEO van Yissum, op. “Nu Vitalunga vorderingen maakt in de richting van preklinische studies, zijn ze dichter dan ooit bij het minimaliseren van de ondraaglijke last die ziekten gerelateerd aan veroudering, zoals Alzheimer en Parkinson, hebben op individuen, hun families, en onze gezondheidszorgsystemen.”