Israëlische vrouw wordt vastgehouden in Syrië

Premier Benjamin Netanyahu riep dinsdag­avond een spoed­vergadering van zijn kabinet bijeen, om een niet nader omschreven ‘humanitair probleem’ te bespreken. Dat probleem blijkt al twee weken te bestaan, maar de IDF had een publicatie­verbod opgelegd.

Door Redactie Israel Today |

Het gaat om een jonge Joodse Israëlische vrouw, een religieuze Jodin uit Modi’in Ilit van ongeveer 20 jaar oud, die ongeveer twee weken geleden bij Quneitra op de Golanhoogten Syrië is binnengekomen. De reden voor haar daad blijft onduidelijk. Syrische media beweren dat het ‘per ongeluk’ het land is binnengekomen, maar dat lijkt onwaarschijnlijk.

Wat de omstandigheden ook geweest zijn, de vrouw werd al snel gearresteerd en Israël begon, met hulp van Russische bemiddeling, intensieve onderhandelingen om haar vrijlating te verkrijgen. Deze onderhandelingen zijn al enkele dagen aan de gang.

Toen in de onderhandelingen een akkoord in zicht was, werd dinsdagavond een spoedvergadering van het kabinet belegd. Volgens de berichten zal de Israëlische vrouw worden geruild voor twee Arabische veiligheids­gevangenen in Israël, Nihal Al-Maqt en Dhiyab Qahmuz.

Al-Maqt komt uit de stad Majdal Shams op de Golanhoogten en behoort tot dat deel van de bevolking dat de Israëlische heerschappij over het gebied, dat ooit door Syrië werd beheerst, lang heeft afgewezen. Ze werd in 2017 veroordeeld tot huisarrest wegens het aanzetten tot oproer.

Qahmuz is ook een inwoner van de Golanhoogten, maar een Israëlisch staatsburger. Hij werd in 2018 veroor­deeld wegens samen­werking met Hezbollah om een ​​terroristische aanslag in Israël uit te voeren.

Bij het repatriëren van de vrouw maakt premier Netanyahu gebruik van zijn persoonlijke goede relatie met de Russische president Poetin. Volgens Israëlische bronnen zijn de Adviseur nationale veiligheid Meir Ben-Shabbat en de Coördinator gijzelaars en vermiste personen Yaron Blum woensdag naar Moskou gevlogen voor besprekingen met Russische regerings­functio­naris­sen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.