Israëlische stranden kampen met ongewoon hevige kwallenzwerm

Het is normaal dat Israël elk jaar een kwallenbloei meemaakt, maar wat nu ongewoon is aan deze zwerm, is de intensiteit ervan.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: natuur
Kwallenzwerm voor de kust van Israël deze week. Foto: Dudu Gabrieli / TPS

De stranden van Israël zijn deze zomer overspoeld door ongewoon grote zwermen kwallen langs de noordelijke grens. Hoewel het momenteel moeilijkheden veroorzaakt voor de infrastructuur en de strandgangers, is het geen onmiddellijke reden tot bezorgdheid, volgens professor Dror Angel van het Departement van Maritieme Beschavingen van de Universiteit van Haifa.

Israël kent elk jaar een kwallenbloei, toch is de intensiteit van deze zwerm ongewoon, aldus professor Angel. Hoewel het moeilijk is om de omvang van een bloei te meten, omdat het bijna onmogelijk is om een constant bewegende massa die boven en onder het oppervlak van de oceaan leeft, te kwantificeren, tonen foto’s alleen al aan dat de bloei dit jaar inderdaad ongewoon groot is.

Een waarschijnlijke reden achter de intensiteit van de bloei van dit jaar is de klimaatverandering en de lange, koude winter die Israël het afgelopen jaar heeft doorgemaakt.

“De afgelopen winter was soms erg regenachtig en koud. Dit kan de intensiteit van de bloei en hun levenscyclus hebben beïnvloed,” bood Angel aan. “We weten zeker dat als het hard regent, er veel voedingsstoffen in zee spoelen. Dus zijn er meer algen, plankton en meer voedsel voor de kwallen om te eten.”

Angel wees erop dat Israël om de paar jaar een grote bloei van kwallen meemaakt die vergelijkbaar is met die van dit jaar. De laatste grote bloei vond plaats in 2015 en 2017. Zelfs als er in 2023 weer een abnormaal koude en lange winter is, betekent dat niet dat we de volgende zomer meer kwallen kunnen verwachten, zei hij.

“Biologie is geen exacte wetenschap. Er kan iets in het ecosysteem komen dat de kwallen opeet en ons volgend jaar een kleine bloei bezorgt,” zei hij. “Wat belangrijk is om te benadrukken is dat, hoewel kwallen een natuurlijk fenomeen zijn, de mens de zaken kan verergeren. Vervuiling leidt tot meer kwallen.”

Het is niet ongewoon dat kwallen de kusten van Israël in grote aantallen bereiken. Maar de “bloei” van dit jaar is bijzonder groot, en onderzoekers willen weten waarom. (Foto: Avshalom Sassoni / Flash90)

De kwallen zitten ineengedoken langs de noordkust van Israël en hebben de kust nog niet massaal bereikt. Het is mogelijk dat een noordelijke stroming ze uiteindelijk naar Syrische of Turkse wateren zal duwen, of naar open zee.

Op ecologisch niveau kan een groeiende kwallenpopulatie een schadelijk effect hebben op het voedselweb, omdat ze met veel verschillende vissen concurreren om dezelfde voedselbronnen. Een kwallenbloei kan er dus toe leiden dat andere vissen verhongeren.

Bovendien ondervinden elektriciteitscentrales vaak grote overlast omdat de turbines die zij in zee gebruiken door de bloei verstopt kunnen raken. Ook visserij- en ontziltingsinstallaties kunnen negatieve gevolgen ondervinden wanneer kwallenbloei de wateren en kusten domineert.

Op dit moment proberen onderzoekers nog steeds de bewegings- en gedragspatronen van kwallen te begrijpen, vooral hoe ze tot bloei komen. Angel vermoedt dat hun neiging om zich te groeperen het resultaat kan zijn van een soort communicatie tussen kwallen ter verdediging of voortplanting.

Om het nog ingewikkelder te maken: in Israël leven zo’n 10 verschillende soorten kwallen, dus het ontrafelen van de gedragspatronen van al deze soorten is een omvangrijke onderneming voor wetenschappers.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox