Israëlische startup: neem alleen de nodige vitaminen

Gezond eten is een lastige zaak. We weten beter dan ooit wat goed voor ons is, maar al deze informatie maakt een optimaal dieet een ongrijpbaar doel: hebben we genoeg omega-3-vetzuren en calcium gehad? En wie kan dat bijhouden? Een Israëlische startup wil de weg wijzen.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De Israëlische startup Nutricco wil een einde maken aan de verwarring door een slimme complete oplossing te bieden die de inname van voedings­stoffen controleert en de tekorten aanvult met voedings­supple­menten.

Gebruikers krijgen een app, die de voedingsbehoeften bijhoudt, en een supplementen­automaat, die gevuld is met de benodigde vitaminen, bericht Israel21c.

Nutricco’s voedingssupplementen dispenser. (Foto: Joshua Fleisher)

Niet dat Nutricco van plan is, mensen pillen door de strot te duwen, benadrukt oprichter en CEO Leonid Pirogovsky: ‘Wij leveren de voedingsstoffen die mensen nodig hebben, in de hoeveelheden die ze nodig hebben, op het moment dat ze die moeten innemen.’
‘Ik vertel de mensen geen moment dat ze voedings­supplementen moeten nemen. Integendeel, we vertellen mensen dat ze gezond moeten eten,’ benadrukt hij.

‘De klanten die ik benaderd zijn mensen die al supplementen gebruiken omdat ze denken dat er iets ontbreekt in hun dieet, en ik vertel ze dat ze moeten stoppen met het verspillen van hun geld, naar hun dieet moeten kijken, het moeten verbeteren en het moeten aanvullen als er iets ontbreekt.’

Pirogovsky kwam met de oplossing, nadat hij teleur­gesteld was geraakt door de traditionele farmaceutische industrie, waarvan hij deel uitmaakte. Hij zag een ernstig gebrek aan evenwicht tussen de wensen van de klanten en de manier waarop hen voedings­supplementen werden aanbevolen.

‘Mensen consumeren zonder te begrijpen wat ze consumeren, maar baseren hun consumptie op advertenties, op wat ze van vrienden horen’, zegt hij. ‘Het is een ongeïnformeerde beslissing.’

‘Ik werkte voor de andere kant en begreep hoe dit mechanisme werkt. Daar kwam de motivatie vandaan om het probleem op te lossen en mensen een eenvoudig instrument te geven om beslissingen te nemen en hen te voorzien van wat ze missen om hun voedingsevenwicht te behouden’.

Nutricco is van plan om een maandelijks abonnements­geld te vragen voor de app, de supplementen en de service voor de dispenser.
‘Als je gezond eet, heb je minder voedingssupplementen nodig, en dat levert mij een grotere winst op’, zegt hij. Dat komt omdat Nutricco niet zoveel supplementen van leveranciers hoeft te kopen.

De Nutricco app biedt drie verschillende niveaus van betrokkenheid:
♦ Het eerste niveau bestaat uit het ontvangen van meldingen en herinneringen om supplementen in te nemen, die worden bepaald door de antwoorden op een vragenlijst over voeding en realtime updates. Zo kan een gebruiker, die meestal een paar keer per week omega-3-vetzuren moet innemen, het systeem op de hoogte stellen als hij vis eet en kan hij een tweede ronde omega-3 overslaan.
♦ Het tweede niveau laat de gebruiker gedurende een week tot drie maanden bijhouden welk voedsel hij eet. Het systeem zal die gegevens analyseren om voedings­adviezen en een supplementen­portfolio te creëren om aan de huisdispenser te worden geleverd.
♦ Het derde niveau is voor zeer betrokken gebruikers, die regelmatig bijhouden wat ze eten. Zij zullen een maandelijks levering van supplementen ontvangen.

Nutricco wil dit jaar op de ontluikende Amerikaanse markt starten. (Israëlische startups richten zich veelal eerst op de veel grotere Amerikaanse markt. Wanneer het daar werkt, is het eigen land aan de beurt…).

De voedingsadviezen en het supplementen portfolio worden opgebouwd aan de hand van richtlijnen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), wetenschappelijke informatie van Nutricco’s team en een slim algoritme. Dit algoritme zal voedingsmiddelen aanbevelen voor een optimale voeding. Als deze niet worden geconsumeerd, zal het specifieke supplementen aanbevelen.
Het algoritme zal ook berekenen wat gebruikers waarschijnlijk de komende maand zullen eten en dienovereenkomstig supplementen verstrekken.

‘We kijken alleen naar de diëten van mensen en hun gedrag,’ benadrukt Pirogovsky. ‘We behandelen niet en we stellen geen diagnose. We richten ons op gezonde mensen die gericht zijn op hun dieet.’

En het lijkt erop dat er genoeg van zulke mensen zijn. ‘Tegenwoordig zegt 80 procent van de mensen op de Amerikaanse markt dat ze voedingssupplementen consumeren, en 50 procent consumeert ten minste één supplement’, zegt Pirogovsky, waarbij hij opmerkt dat de markt in de Verenigde Staten wordt geschat op 40 miljard dollar.

Pirogovsky zegt dat hij enthousiaste reacties kreeg bij een proef die bij een sportschool in Israël werd uitgevoerd, alhoewel het Israëlische dieet gewoonlijk evenwichtiger is dan het Amerikaanse dieet en zijn markt voor dieet­supplementen kleiner is.

Ook geneesmiddelen
Pirogovsky hoopt volgend jaar de goedkeuring van de FDA te krijgen, zodat het bedrijf een slimme oplossing kan bieden aan mensen met geneesmiddelen op recept.
‘Het zal het mogelijk maken om te laten zien waarom de patiënt zich niet goed voelt – of hij de medicijnen goed inneemt of dat de medicijnen moeten worden veranderd’, legt Pirogovsky uit.
‘Dit is nog maar het begin,’ merkt hij op. ‘Er zijn nog veel meer toepassingen die op dit technologische platform kunnen worden uitgevoerd.’

Nutricco maakt deel uit van de startgemeenschap van Google en krijgt steun van het Israëlische ministerie van Economische Zaken. Het bedrijf krijgt bekendheid via het Israel Export Institute en de economische missies van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de hele wereld.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.