Israëlische soldaten redden belaagde Palestijn

 

Door Redactie Israel Today |

Israëlische soldaten die vaak worden verguisd als een ‘bezettingsmacht’, hebben in werkelijkheid de taak om de vrede te handhaven. En dat geldt ook wanneer de Joodse gemoederen oplaaien en leiden tot gewelddaden tegen Palestijnse Arabieren.

Wat is er gebeurd?

Laat op de vrijdagavond passeerde een jonge Palestijnse Arabische man een groep jonge ultra­orthodoxe Joodse mannen in Hebron. Uit de berichten blijkt dat de mannen elkaar allemaal kenden, en dat er een vijandige woordenwisseling ontstond. De situatie escaleerde al snel tot fysiek geweld.

Hoe eindigde het?

Beveiligingsbeelden van het incident (zie boven) laten zien dat twee IDF-soldaten, die bij een nabijgelegen post waren gestationeerd, snel naar het strijdtoneel renden en de Palestijnse man bevrijdden. De soldaten zelf kregen meerdere klappen van de orthodoxe Joodse mannen, terwijl ze de Arabische man beschermden.

Op deze screenshot van de bewakingscamera is te zien hoe de IDF-soldaat een Palestijnse man in veiligheid brengt na een ruzie met religieuze Joden.

Wat gebeurt er nu?

IDF-functionarissen zeiden dat de identiteit van de aanvallers bekend is bij de Israëlische politie, en dat ze ter verantwoording zullen worden geroepen.

Waarom zou je je daar druk om maken?

Pro-Palestijnse propagandisten beweren vaak dat IDF-soldaten bloeddorstige haters zijn van alle Arabieren. Volgens deze lasteraars sluiten de Israëlische soldaten niet alleen hun ogen voor het geweld van Joodse ‘kolonisten’ tegen de Palestijnen, maar moedigen ze het vaak ook aan. Zoals het incident van vrijdagavond heeft aangetoond, is dit duidelijk onjuist. In feite doen de Israëlische soldaten vaak veel meer dan hun plicht om de Palestijnen te helpen. (Zie: ‘Israëlische soldaten redden het leven van Palestijnse baby’)

Ja, maar…

Ongetwijfeld kunnen de boven­genoemde propagan­disten wijzen op geïsoleerde incidenten van Israëlische soldaten die zich slecht gedragen ten opzichte van Palestijnse Arabieren. Dit gebeurt inderdaad af en toe. Israëli’s zijn niet perfect, en incidenten van racistisch geweld zullen zich voordoen in elk land ter wereld dat etnisch verdeeld is.
Het punt is, dat het officiële beleid en de officiële protocollen van de Israëlische strijdkrachten hun soldaten verplichten om de vrede te bewaren en alle onschuldige levens te beschermen, met inbegrip van de Palestijnse Arabieren.

Maandagmorgen bedankte de Palestijnse Ibrahim Bader de Israëlische Golani-soldaat die hem vrijdagavond uit de handen van de pionier jongeren redde. Vier van hen zijn gearresteerd en zullen voor het gerecht worden gebracht. De soldaat werd geprezen voor zijn inspanningen.

Onze Youtuber Chanaya Naftali vertelt over zijn diensttijd in de Westbank en de Gazastrook.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.