Israëlische soevereiniteit in Judea en Samaria nog ver weg

Officieel kan Israël de soevereiniteit uitroepen over delen van Judea en Samaria, zoals uiteengezet in het door de VS geformuleerde vredesplan Deal van de Eeuw, maar de verwezenlijking van een dergelijke actie lijkt ver weg.

Door Aryeh Savir/TPS |

Volgens de Deal van de Eeuw kan Israël vanaf begin juli de soevereiniteit over delen van Judea en Samaria uitroepen.

De Deal van de Eeuw, officieel getiteld ‘Visie voor Vrede, Vooruitgang en een Mooiere Toekomst’, roept op tot de annexatie van ongeveer 30% van het grondgebied in Judea en Samaria door Israël waar die al controle over heeft, waarbij de resterende 70% een Palestijnse Staat wordt.

Berichten wijzen er op, dat er geen definitieve over­een­stemming is over het tekenen van land­kaarten van de gebieden, niet tussen Israël en de VS en niet tussen premier Benjamin Netanyahu en de partij Blauw-Wit, zijn belangrijkste coalitiepartner.

Netanyahu heeft dinsdag een ontmoeting gehad met de speciale vertegen­woordiger van de VS voor internationale onder­handelingen, Avi Berkowitz, de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman, en de leden van hun delegatie. Zij bespraken ‘de kwestie van de soevereiniteit, waaraan we momenteel werken en waaraan we de komende tijd zullen blijven werken’.

De Amerikanen eisen naar verluidt dat Israël aanzienlijke concessies doet aan de Palestijnse Autoriteit als het gebieden in Judea en Samaria annexeert.

Meningsverschil tussen de coalitiepartners Benny Gantz en Benjamin Netanyahu. (Foto: Olivier Fitous/Flash90)

Minister van Defensie Benny Gantz en minister van Buitenlandse Zaken Gaby Ashkenazi, beiden van de partij Blauw-Wit, aarzelen naar verluidt om verder te gaan met de annexatie, en Gantz verklaarde eerder deze week dat alles wat geen verband houdt met de oorlog tegen het Coronavirus (COVID-19) pandemie zal moeten wachten.

Verschillende leiders van rechts hebben Netanyahu opgeroepen om de soevereiniteit in Judea en Samaria af te kondigen, ongeacht de voortgang met de Deal van de Eeuw.

Het hoofd van de Regionale Raad van Samaria, Yossi Dagan, zei woensdag dat hij ‘bang is de historische kans te verspelen om de soevereiniteit met betrekking tot de nederzettingen in Judea en Samaria toe te passen, en dat Netanyahu’s aarzeling de bezwaren van de Amerikanen, Europeanen en andere tegenstanders oproept’.

‘We horen al anderhalf jaar over soevereiniteit zonder dat er iets concreets gebeurt, deze dag is een grote klucht geworden’, zei Dagan.

De volledige implementatie van de Deal van de Eeuw wordt niet verwacht. Het lijkt er eerder op dat Netanyahu tevreden zal zijn met een symbolische soevereiniteits­verklaring met betrekking tot kleine delen van het grondgebied, zoals Gush Etzion of Ma’ale Adumim.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.