Israëlische regering over­leeft stemming over cannabis

Israëls diverse en breekbare eenheidscoalitie had afge­sproken tijdens haar eerste jaar geen ‘contro­versiële’ wets­voor­stellen of onder­werpen naar voren te schuiven om tenminste lang genoeg bijeen te blijven om een staats­begroting te kunnen goedkeuren.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Israël ziet cannabis als een belangrijk mogelijk exportgewas. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Voor de conservatieve islamitische factie Ra’am was cannabis een van die controversiële onderwerpen. Terwijl de meeste andere partijen in de coalitie, van rechts tot links, voorstander waren van het lega­liseren van marihuana in Israël, zag Ra’am dit als een rode lijn. Eerder in de zomer braken de islamisten met de rest van de coalitie door tegen een wets­voorstel te stemmen om marihuana­gebruik door het grote publiek volledig uit het strafrecht te halen. Dankzij het verzet van Ra’am haalde het wets­voorstel het niet.

Het wetsvoorstel werd deze week opnieuw ingediend door leden van de rechtse partij Nieuwe Hoop, maar deze keer werd alleen goed­keuring gevraagd voor geregu­leerd medisch gebruik van cannabis. En het werd aangenomen, waarbij Ra’am voor stemde.

Ra’am partijleider Mansour Abbas vroeg, de Knesset te mogen toespreken om uit te leggen waarom de partij had besloten om het wetsvoorstel nu te steunen. ‘Dit is een andere wet dan een paar maanden geleden,’ zei Abbas in het Arabisch, in een poging om zijn conser­va­tieve moslim­stemmers gerust te stellen. ‘Het is gewoon een medische wet.’

Cannabis staat al een aantal jaren op de Israëlische agenda, en niet alleen voor het recreatief gebruik, maar als een mogelijk belangrijk handelsgewas.

Israel Today heeft een aantal keren over het onderwerp geschreven. Voor meer achtergrond, zie:
Is Cannabis Kosher? (Engels),
Het is 1 april en cannabis is geen misdaad meer,
Grote verwachtingen van export medicinale cannabis,
Oude Israëlieten gebruikten hash in tempeldienst,
Illegal Cannabis Facilities in the Heart of IDF Firing Zones (Engels).

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.