Israëlische rechtse partijen lokken LHBT stemmen

Het duurt nog maar drie weken tot de volgende verkiezingen van Israël, en diverse partijen zoeken nieuwe groepen kiezers om het soort politieke impasse te vermijden, dat heeft gezorgd voor deze vierde verkiezing in slechts twee jaar.

Door Redactie Israel Today |

Zullen stemmen uit de LHBT-gemeenschap de doorslag geven bij de Israëlische verkiezingen? (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

De rechtse partijen zullen bijna zeker de meeste zetels krijgen in de Knesset, maar dat zal niet genoeg zijn om effectief te regeren, aangezien veel van de rechtse partijen niet met elkaar willen regeren, en het er niet over eens zijn, wie premier moet worden. (Zie: Wie herstelt Israëls gebroken politieke landschap?)

Om die reden hebben ze een stemmen nodig van buiten hun traditionele aanhang om de overhand te krijgen. Premier Benjamin Netanyahu heeft de onorthodoxe stap gezet, de Palestijnse Autoriteit te benaderen en toenadering te zoeken tot de Arabische inwoners, omdat de Gezamenlijke Arabische Lijst weinig voor hen doet, dit in een poging om meer Israëlische Arabische stemmen te trekken.

De twee andere prominente rechtse partijen, Yamina en Nieuwe Hoop, gaan een andere koers en trachten in de gunst te komen bij de LGBT-gemeenschap. Vorige week hadden de leider van Nieuwe Hoop Gideon Sa’ar en de leider van Yamina Naftali Bennett, samen met de Avigdor Liberman van Yisrael Betenoe, een ontmoeting met vertegen­woor­digers van de LGBT-beweging in Israël.

Bennett, die een religieuze zionist is, heeft jarenlang gelijke rechten voor de LGBT-gemeenschap van Israël verdedigd, en naar verluidt in de ontmoeting van vorige week beloofd dat als hij premier wordt, hij elke homo­seksuele agenda die op zijn tafel komt serieus zal nemen. (In een gesprek met Israel Hayom zei hij echter ook: Ik ben een religieus persoon, die de Halachah (de Joodse wet) niet kan veranderen).

Vertegenwoordigers van de LGBT-gemeenschap vertelden Channel 12 News dat Sa’ar beloofde nog verder te gaan en het opperrabinaat te vragen, homo­seksuele paren toe te staan om kinderen te adopteren.

De media bekritiseerden Netanyahu en Likoed, omdat ze niet bij de ontmoeting waren, suggererend dat de premier deze keer minder geïnteresseerd is in stemmen van de homo-scene. Natuurlijk hoeft Likoed momenteel zijn tolerantie ten opzichte van de LGBT-beweging nauwelijks te bewijzen. In 2019 benoemde Netanyahu Amir Ohana, de eerste openlijk homoseksuele minister in de geschiedenis van de Staat Israël.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.