LedenIsraëlische politiek heeft meer werkpaarden nodig en minder generaals

Een militaire carrière, hoe succesvol ook, is geen garantie dat een voormalig bevelhebber ook zal slagen in de politiek, wat een heel ander beroep is.

Toen zij werd opgericht, stond de Blauw-Witte Partij onder leiding van drie voormalige stafchefs van de IDF en een voormalig tv-presentator. Tot nu toe heeft alleen tv-presentator Yair Lapid een blijvende invloed gehad op de Israëlische politiek. Foto: Flash90

Terwijl de recente controverse over een wetsvoorstel om collegegeld toe te kennen aan IDF-veteranen woedde, kwam een jong Knessetlid genaamd Eitan Ginzburg naar het kantoor van minister van Defensie Benny Gantz. Ginzburg had een idee dat alleen een Knessetlid van zijn stand had kunnen bedenken.

Hij vertelde Gantz dat in de bezwaren van de parlementsleden van de Likud-partij tegen het wetsvoorstel inzake het collegegeld een clausule was opgenomen waarin zij ermee instemden het budget voor gevechtssoldaten met 75% te verhogen. Deze clausule openbaar maken, zou parlementsleden van de oppositie ertoe kunnen dwingen de wet te steunen. Gantz kondigde dit onmiddellijk aan vanaf het podium van de Knesset en sprak zich uit voor de verhoging van de begroting. Zoals Ginzburg verwachtte, stemden de meeste Likud-parlementsleden, die niet bekend waren met het wetsvoorstel en nauwelijks op de hoogte waren van de bezwaren, “ja”. Het wetsvoorstel is aangenomen.

Een soortgelijke gebeurtenis deed zich voor toen parlementslid Ofir Katz, 19e op de Likud-lijst – ver achter prominenten als Miri Regev en Israel Katz – het...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie