Israëlische minister van BuZa: “Guterres verandert VN in antisemitische en anti-Israëlische organisatie”

Minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz heeft scherpe kritiek geuit op de VN-chef nadat hij Jeruzalem de schuld gaf van het lijden in Gaza.

Door Joshua Marks | | Onderwerpen: oorlog in Israël, Verenigde Naties
Secretaris-generaal van de VN António Guterres aan de Egyptische kant van de grensovergang Rafah met de Gazastrook op 23 maart 2024. Foto: X/Verenigde Naties.

Onder leiding van secretaris-generaal António Guterres zijn de Verenigde Naties een “antisemitische en anti-Israëlische organisatie geworden die terreur herbergt en aanmoedigt”, zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) Israël Katz op zaterdag.

De verklaring was een reactie op Guterres’ bezoek aan de grens tussen de Sinaï en Gaza, waarbij hij een lange rij wachtende hulptransporten aan de Egyptische kant van de grensovergang Rafah als “tragisch” en “moreel ongehoord” bestempelde.

Guterres voegde eraan toe: “Niets rechtvaardigt de gruwelijke aanvallen van Hamas en niets rechtvaardigt de collectieve bestraffing van het Palestijnse volk”.

Israël voert al bijna zes maanden oorlog tegen de terreurgroep in de Gazastrook nadat het op 7 oktober een massale invasie uitvoerde in de noordwestelijke Negev, waarbij ongeveer 1.200 mensen, voornamelijk burgers, werden gedood, duizenden gewond raakten en 253 mensen werden ontvoerd, van wie er nog steeds meer dan 100 worden vastgehouden in de Gazastrook.

Guterres riep ook op tot een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gijzelaars.

Katz op X: “VN secretaris-generaal @antonioguterres stond vandaag aan de Egyptische kant van de Rafah grensovergang en gaf Israël de schuld van de humanitaire situatie in Gaza zonder op enige manier de Hamas-ISIS terroristen te veroordelen die humanitaire voorraden plunderen, zonder @UNRWA te veroordelen voor het samenwerken met de terroristen – en zonder op te roepen tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle Israëlische gijzelaars. Onder zijn leiding is @UNRWA een antisemitische en anti-Israëlische organisatie geworden die terreur herbergt en bevordert.”

Hamas steelt ongeveer 60 procent van de hulp die de Gazastrook bereikt, Jeruzalem verwerpt beschuldigingen dat het humanitaire hulp aan de Gazastrook belemmert.

De Joodse staat heeft publiekelijk beweerd dat ten minste twaalf medewerkers van de VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) betrokken waren bij de slachtpartijen op 7 oktober. Bovendien hebben duizenden medewerkers van de UNRWA directe banden met Hamas en andere terroristische groeperingen in de Gazastrook.

Nadat sommige landen hun financiële steun aan UNRWA hadden opgeschort, hebben ze deze sindsdien hervat. Washington, de grootste donor van UNRWA, heeft de financiering van de in opspraak geraakte VN-organisatie nog niet hervat en president Joe Biden ondertekende zaterdag een wetsvoorstel ter waarde van 1,2 biljoen dollar dat de bevriezing van de financiering van UNRWA verlengt tot maart 2025.

Het wetsvoorstel werd vrijdag goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden en zaterdagochtend vroeg door de Senaat.

In een verklaring van het State Department op zaterdag, verwelkomde Katz de beslissing om de bevriezing van de financiering met een jaar te verlengen.

“Het historische verbod op Amerikaanse financiering voor UNRWA, vandaag aangenomen met overweldigende tweepartijdige steun, bewijst wat we altijd al hebben geweten: UNRWA maakt deel uit van het probleem en kan geen deel uitmaken van de oplossing. UNRWA zal geen deel uitmaken van de Gazastrook als Hamas uit de Gazastrook verdwijnt. Duizenden UNRWA-medewerkers zijn betrokken bij de terroristische activiteiten van Hamas en haar faciliteiten zijn misbruikt voor terroristische doeleinden. Ik roep andere landen op om de VS te volgen en de financiering van deze organisatie te verbieden,” zei hij.

“We danken House Speaker Mike Johnson, House Minority Leader Hakeem Jeffries, Senate Majority Leader Chuck Schumer en Senate Minority Leader Mitch McConnell voor hun leiderschap en voortdurende tweepartijdige steun aan Israël in onze rechtvaardige oorlog tegen het moorddadige terroristische regime van Hamas,” zei Katz.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox