Israëlische milieuactivisten bekritiseren Greta Thunberg voor haar standpunt over Gaza

De open brief aan de Zweedse klimaatactiviste noemt haar bijdragen “verschrikkelijk eenzijdig, slecht geïnformeerd en oppervlakkig”.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
De Zweedse activiste Greta Thunberg (rechts) houdt een bord ter ondersteuning van Gaza vast dat ze deelde op sociale media. Bron: Twitter.

Een groep van 100 milieuactivisten in Israël heeft een open brief ondertekend waarin ze de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg veroordeelt voor haar berichten vrijdag op sociale media waarin ze “solidariteit met Palestina en Gaza” uit.

De X- en Instagram-posts, waarin Greta Thunberg een bord vasthield met de tekst “Stand with Gaza“, maakten geen melding van de massamoord van 7 oktober op meer dan 1400 Israëli’s door Hamas, noch van de 212 mensen van tientallen nationaliteiten die momenteel door de terreurorganisatie in Gaza gevangen worden gehouden.

“Vandaag staken we in solidariteit met Palestina en Gaza. De wereld moet zich uitspreken en een onmiddellijk staakt-het-vuren, gerechtigheid en vrijheid voor de Palestijnen en alle getroffen burgers eisen,” schreef ze.

Greta’s berichten zijn “verschrikkelijk eenzijdig, slecht geïnformeerd en oppervlakkig, en volledig in strijd met uw vermogen om in details te duiken en complexe kwesties tot op de bodem uit te zoeken,” zeiden de ondertekenaars. Ze voegden eraan toe: “Denkt u dat Hamas staat voor mensenrechten en vrijheid? Denk dan nog eens na!”

In haar posts geeft Greta Thunberg links naar Palestijnse groepen en radicale, Joodse anti-Israël groepen.

Ze gaf toe dat ze een eerdere bericht met een speelgoedoctopus had verwijderd nadat het haar ter ore was gekomen dat het gebruikt kon worden als een antisemitische troop. Thunberg, die autistisch is, legde uit dat de octopus vaak gebruikt wordt door autistische mensen om hun gevoelens uit te drukken.

In een andere X-post, naar aanleiding van de reacties, schreef Greta Thunberg op zaterdag: “Het spreekt voor zich – dat dacht ik tenminste – dat ik tegen de afschuwelijke aanvallen van Hamas ben. Zoals ik al eerder zei: “de wereld moet zijn stem verheffen en een onmiddellijk staakt-het-vuren eisen, gerechtigheid en vrijheid voor de Palestijnen en alle getroffen burgers”. #StandWithPalestine”

De internationale mensenrechtenadvocaat en pro-Israël activist Arsen Ostrovsky reageerde door te tweeten: “Nee, het is niet ‘vanzelfsprekend’, want je zei het eerst niet en je hebt het nu pas gezegd als reactie op de (verdiende) verontwaardiging. Zelfs nu kun je het niet opbrengen om Israël te noemen en in plaats daarvan partij te kiezen voor de Palestijnen. Je bent een absolute oplichter.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox