Israëlische luchtmacht simuleerde oorlog met Hezbollah

De Israëlische luchtmacht heeft begin deze week de massale driedaagse oefening ‘Roos van Galilea’ gehouden, die een oorlog met de door Iran gesteunde militie Hezbollah in Libanon simuleerde. Tevens werd geoefend in de verdediging tegen raketten.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Een F-15 gevechtsvliegtuig van de Israëlische luchtmacht. (Foto: IAF).

De oefening duurde bijna 60 uur en begon zondag op basis van een scenario, waarin een Israëlisch vliegtuig werd geraakt door een Hezbollah-raket. Een dergelijke gebeurtenis is reëel, twee weken geleden schoot Hezbollah een luchtdoelraket naar een IAF drone boven Libanon. De raket miste zijn doel, maar Channel 12 News merkte destijds op, dat ‘het feit dat Hezbollah durft te vuren erg belangrijk is, en het lijkt erop dat defensie-er aandacht aan zal moeten besteden.’

De eerste dag was voornamelijk gericht op het plannen en voorbereiden van een oorlogsscenario, terwijl de tweede en derde dag gewijd waren aan 24 uur per dag vechten. De laatste dag draaide om de verdediging van het luchtruim van Israël. Doel van de oefening was het handhaven van het luchtoverwicht, beschermen van Israëls luchtruim, verzamelen van inlichtingen en aanvallen.

Tijdens de oefening werden per dag 3000 gesimuleerde doelen van Hezbollah geraakt, aanzienlijk meer dan de 4000 tot 5000 doelen die in 2006 tijdens de Libanon-oorlog werden aangevallen. De meeste aanvallen hielden verband met de Russische en Iraanse grond-luchtraketten, die vanuit Syrië het Libanese operatie­gebied zouden kunnen bereiken. De gesimuleerde aanval was voornamelijk gericht op Zuid-Libanon.

Mobilisatie
De oefening omvatte een verrassingsoproep van reservisten, bedoeld om de werkwijze van de luchtmacht te testen en te zien wat werkt en wat verbetering behoeft. Vijfentachtig procent kwam ondanks de pandemie opdagen. Verwacht werd dat een bepaald percentage reservisten niet komt opdagen vanwege ziekte, verblijf in het buitenland of andere redenen.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah reageerde dinsdagavond in een toespraak waarin hij Israëli’s bedreigde: ‘We zijn niet geïnteresseerd in een confrontatie of oorlog, maar als ons oorlog wordt opgelegd, zullen we vechten. Na alle recente dreige­menten van Israël kan niemand zeggen dat de zaken niet zullen ontaarden in oorlog. Het Israëlische thuisfront zal dingen zien die het sinds de oprichting van Israël niet heeft gezien.’

Bronnen: WIN, Vlaamse Vrienden van Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.