Israëlische luchtmacht ontvangt nieuw spionagevliegtuig

De Israëlische luchtmacht maakt begin april bekend, dat het een nieuw inlichtingen- en spionagevliegtuig in gebruik neemt, dat de naam ‘Oron’ krijgt. Hierdoor zijn de oren en ogen van de Israëlische luchtmacht nog scherper op zijn vijanden gericht.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Afbeelding: Een verkeersgeleider geleidt een Oron verkenningsvliegtuig op de landingsbaan van de luchtmachtbasis Netavim. (Foto: IDF)

De hoogste militair van de IAF, generaal Amikam Norkin zei bij de overdracht van het eerste toestel ‘dat de IAF zijn vermogen sterk verbetert om inlichtingen te verzamelen en doelen te identificeren voor aanvallen in Iran, Irak, Jemen en andere veraf­gelegen gebieden in het Midden-Oosten’.

‘Het Israëlische leger (IDF) en de IAF hebben al een verscheidenheid aan mogelijkheden om inlichtingen te verzamelen, maar de ‘Oron’ versterkt onze superioriteit en ons vermogen om te opereren in de tweede en derde laag en om snel en over een lange periode tussen fronten te bewegen. Het vliegtuig is niet alleen van betekenis voor de IAF, maar is een belangrijke aanwinst voor de gehele IDF: het zal eveneens missies uitvoeren voor de Marine met behulp van unieke systemen, dit alles in samenwerking met de IDF Inlichtingendienst’, zo verklaarde het hoofd van de IAF.

De term ‘tweede laag’ verwijst naar landen die niet grenzen aan Israël, maar een directe bedreiging vormen voor het land, zoals Irak en Jemen, waar Iran vazal­legers bewapend met raketten en drones, die tegen Israël kunnen worden gebruikt, terwijl de term ‘derde laag’ verwijst naar vijandelijke landen die nog verder liggen, waarbij gedacht moet worden aan Iran.

De ‘Oron’ kan gedurende langere perioden in de lucht blijven, verder vliegen dan andere verken­nings­vlieg­tuigen, en een grotere beman­ning aan boord hebben. Hij wordt ingedeeld bij het 122e ‘Nachson’ squadron, dat gestationeerd is op de luchtmachtbasis Nevatim in het zuiden van Israël. Het precieze aantal ‘Oron’ vliegtuigen dat de IDF zal ontvangen, is voorlopig nog geheim.

De ontwikkeling van de ‘Oron’, wat letterlijk ‘stalknecht’ betekend, begon negen jaar geleden op het hoofd­kwartier van de IAF, met medewerking van de inlichtingndienst van de IDF, de marine en Israel Aerospace Industries. De lessen, die Israël in eerdere operaties en oorlogen heeft geleerd, zijn hierin verwerkt.


De Oron landt op luchtmachtbasis Netavim. (Foto:Israeli Air Force)

De eerste jaren heeft het Amerikaanse vliegtuigbedrijf Gulfstream Aerospace het toestel in de VS gefabriceerd, op basis van het Gulfstream G550 zakenvliegtuig, en ‘kaal’ overhandigd aan Israël. Aangekomen in Israël, is men begonnen met het inbouwen van geavanceerde spionageapparatuur.

Yoav Turgeman, vice-president van Israël Aerospace Industries, die hielp bij de ontwikkeling van het vliegtuig, zei dat alle apparatuur aan boord ‘blauw en wit’ is, anders gezegd; gemaakt in Israël.

‘We hebben een machine gemaakt die weet hoe het doelen moet ontdekken en vastleggen in alle weers­omstandig­heden, in zeer korte tijd – luttele seconden – over gebieden van duizenden kilometers en op afstanden die nodig zijn voor aanvallen’, vertelde brigade-generaal Yaniv Rotem, hoofd van het ontwikkelingsteam van het ministerie van Defensie.

‘Deze gespecialiseerde technologie, die een ‘blauw en witte’ creatie is, zal het vermogen van de IDF op een aantal gevechtsfronten verbeteren, voornamelijk in het vermogen van de luchtmacht om aanvallen uit te voeren,’ aldus Turgeman, vice-president van IAI.

Bronnen: Times of Israel, Janes Defence, Jerusalem Post.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.