Israëlische leiders verwelkomen Biden en Harris

De Israëlische leiders feliciteerden president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris met hun beëdiging op woensdag en spraken de hoop uit op een blijvende nauwe relatie tussen Jeruzalem en Washington en voortzetting van het pro-Israël beleid van de afgelopen vier jaar.

Door Aryeh Savir/TPS |

Premier Benjamin Netanyahu, die president Biden in 2016 ontmoette (foto), nam een boodschap op, waarin hij hun ‘warme persoonlijke vriendschap die vele decennia teruggaat’ benadrukte.

‘Ik verheug me erop met u samen te werken om de alliantie tussen de VS en Israël verder te versterken, de vrede tussen Israël en de Arabische wereld verder uit te breiden en de gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan, waaronder in de eerste plaats de dreiging die uitgaat van Iran’, zei hij. Daarmee sneed hij een onder­werp aan, dat een punt van onenigheid kan blijken met de regering-Biden, die wil terug­keren naar het nucleaire akkoord met Iran.

Netanyahu wenste Biden en Harris ‘het grootste succes. God zegene de Verenigde Staten van Amerika. God zegene Israël.’

De Israëlische president Re’oeven Rivlin stuurde een brief naar Biden, waarin hij Israëls ‘allerbeste wensen’ uitsprak voor hem en Harris en ‘voor het gehele Amerikaanse volk.’

‘Vandaag begint u uw ambtstermijn als leiders van de vrije wereld, gekozen door ‘s werelds grootste democratie. Moge God uw inspanningen zegenen en ze met succes bekronen,’ aldus de brief.

‘Meneer de President, soms moet zelfs het voor de hand liggende gezegd worden. De Verenigde Staten van Amerika hebben geen grotere vriend dan de Staat Israël en het Amerikaanse volk heeft geen grotere vriend dan het Israëlische volk,’ schreef Rivlin.

‘Onze relatie overstijgt de partijpolitiek, is geworteld in gemeenschappelijke waarden van democratie en vrijheid, en heeft de overweldigende steun van onze beide volken. Wij twijfelen er niet aan, dat de Verenigde Staten zich onder uw presidentschap zullen blijven inzetten voor de veiligheid en welvaart van Israël’, voegde hij eraan toe.

Hij merkte op dat het Midden-Oosten ‘snelle veran­de­ringen doormaakt, waarvan vele positief zijn. De recente vredes­akkoorden tussen Israël en onze buren geven nieuwe hoop, en ik zie ernaar uit met u samen te werken om verdere bruggen te bouwen in onze regio, ook met onze Palestijnse buren’.

Zie ook: Bidens minister van Buitenlandse Zaken stelt Israël gerust.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.