Israëlische hulporganisatie ZAKA werkt samen met VAE

De twee hulporganisaties ZAKA en DIHAD hebben tijdens een ceremonie een memorandum van overeenstemming ondertekend over samenwerking op humanitair gebied voor hulp en ondersteuning in internationale crisis- en rampsituaties.

Door David Shishkoff |

De ceremoniële ondertekening vond plaats in Dubai, in het hoofdkwartier van de DIHAD van de Verenigde Arabische Emiraten. DIHAD staat voor Dubai International Humanitarian Aid & Development Conference & Exhibition

De twee organisaties kondigden voorts de formele toetreding van ZAKA aan als actief lid van de Internationale DIHAD-conferentie die in maart aanstaande in Dubai wordt gehouden. Het is de bedoeling dat de twee organisaties samenwerken op het gebied van humanitaire hulp en in crisis- en rampsituaties. Daarnaast zal ZAKA cursussen en trainingen aanbieden voor lokale vrijwilligers in de VAE en deelnemen aan gezamenlijke oefeningen.

Het memorandum van overeenstemming, opgesteld door Gideon Fischer, juridisch adviseur van ZAKA, werd ondertekend door Paul Wilson, directeur-generaal Planning, Bedrijfsontwikkeling en Internationale Betrekkingen bij Holdings Index (de eigenaar van DIHAD). Yehoeda Meshi Zahav, voorzitter van de ZAKA organisatie, was ook aanwezig, samen met Dr. Abdul Salem al-Madani, voorzitter van DIHAD, en zijn zoon Anas al-Madani, algemeen directeur van de organisatie.

De internationale conferentie van DIHAD wordt jaarlijks gehouden met meer dan 15.000 deelnemers, afkomstig van 650 internationale organisaties, hulp- en reddings­diensten, humanitaire organisaties en gouver­nementele organisaties. De conferentie wordt gesponsord door de regering van de Verenigde Arabische Emiraten. De conferentie zal ideeën, plannen en praktische oplossingen bespreken om te helpen en te assisteren bij crises en rampen over de hele wereld.

De deelname van ZAKA aan de Internationale Conferentie in Dubai wordt als een historische prestatie beschouwd. Het is de eerste Israëlische organisatie die deze stap zet. ZAKA werkt als een internationale organisatie die erkend is door de Verenigde Naties. Zij heeft uitgebreide ervaring met het verlenen van hulp en steun bij tientallen internationale rampen waarbij zij reeds duizenden mensen in nood heeft geholpen, ongeacht hun nationaliteit, godsdienst, ras, geslacht of politieke overtuiging.

Dr. Abdul Salam Al Madani merkte op: ‘We hebben er alle vertrouwen in dat de deelname van ZAKA aan DIHAD van groot nut zal zijn, vanwege de enorme inspanningen en expertise op het gebied van humanitair werk en de opleiding van gespecialiseerde kaders in rampsituaties. We zijn er trots op dat het de eerste instelling van de Staat Israël is die deelneemt aan de conferentie en tentoonstelling van DIHAD.

De voorzitter van ZAKA, Yehuda Meshi Zahav, voegde daaraan toe: ‘Wij beschouwen het als een groot voorrecht om, als onderdeel van de uitvoering van de Abraham-akkoorden, als eerste Israëlische humanitaire organisatie een samen­werkings­over­een­komst te ondertekenen met DIHAD. Er is geen betere uitdrukking van vrede dan vrijwillige eenheden die zich verenigen voor wederzijdse humanitaire hulp en bijstand en voor professionele opleiding op het gebied van opsporing, redding en berging’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.