Israëlische experts: Corona hysterie is overtrokken

Negentig Israëlisch topartsen en wetenschappers lanceerden deze week een campagne om de regering van Netanyahu ervan te overtuigen, de corona­crisis op een andere manier aan te pakken en een model aan te nemen dat vergelijkbaar is met dat van Zweden.

Door Redactie Israel Today |

In een open brief aan de regering benadrukten de medische deskundigen, dat het opleggen van een landelijke lockdown in verband met het stijgende aantal besmettingen met Covid-19 een tijdelijke maatregel is, waarvan de economische gevolgen veel gevaarlijker zullen zijn dan het coronavirus zelf.

In de brief staat:
‘Gezien de grote en groeiende hoeveelheid informatie over het lage sterftegevaar onder de gezonde bevolking, en gezien het gebrek aan zekerheid over de effectiviteit en veiligheid van een vaccin dat binnenkort wordt ontwikkeld, en in het licht van het onderzoek dat tot nu toe is gedaan, is het duidelijk dat de beste manier om snel uit de crisis te komen met een minimum aan doden (en ook schade aan de gezondheid en de economie) zich moet richten op het ontwikkelen van een diepe immuniteit door te voorkomen dat de oudere bevolking die het risico loopt om te worden besmet’.

Met andere woorden, terwijl het coronavirus inderdaad dodelijk is voor ouderen en mensen met bepaalde reeds bestaande aandoeningen, is het voor de overgrote meerderheid van de bevolking niet gevaarlijker dan een verscheidenheid aan jaarlijkse ziektes, waaronder de griep.

Als zodanig is het reageren met afsluitingen en lockdowns een ‘strategische fout, gebaseerd op een gebrek aan basiskennis van de mechanismen van een pandemie’, volgens deze artsen en wetenschappers. Dr. Amir Schachar, het hoofd van de spoedafdeling van het Laniado ziekenhuis in Netanya en een van de onder­tekenaars van de brief, vertelde aan Channel 12 News dat de huidige ‘hysterie’ over het coronavirus ‘totaal onnodig’ is.

Een ‘begraafplaats’ van bedrijven die door de beperkingen van het coronavirus zijn gesloten. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Dr. Schachar en de anderen willen dat Israël het voor­beeld van Zweden volgt, waar minimale beper­kingen werden opgelegd om de bevolking in staat te stellen kudde-immuniteit voor Covid-19 te ontwikkelen, met behoud van de economische gezondheid.

Sommigen geloven dat Israël misschien al dicht bij de kudde-immuniteit zit, omdat volgens de huidige schattingen negen van de tien besmette personen nooit zijn getest of zich ervan bewust zijn geweest dat ze besmet waren. Met andere woorden, als Israël tot op heden 131.000 bevestigde gevallen van COVID-19 heeft geregistreerd, zou dat betekenen dat in werkelijkheid 1,3 miljoen Israëli’s al besmet zijn, en de meeste lijden niet aan de symptomen.

Naast de directeuren van de spoedafdelingen en de coronavirus-afdelingen van diverse ziekenhuizen in Israël, werd de brief ook gesteund door Michael Levitt, de ontvanger van de Nobelprijs voor de Scheikunde 2013.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.